De Clerck wil Belgische gevangenen naar Nederland sturen

De gevangenissen in België zitten overvol, maar bij onze noorderburen staan er maar liefst 4.000 cellen leeg. Er zijn nu opnieuw gesprekken aan de gang tussen justitie in Nederland en België. Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) wil dat er enkele honderden gevangenen naar Nederland worden gestuurd.

ikerremans

Ook zijn voorganger Jo Vandeurzen (CD&V) opperde hetzelfde plan al eens, maar toen stonden de Nederlanders er nogal weigerachtig tegenover. Nu lijkt dat anders en volgens De Clerck komt de vraag deze keer uit Nederland zelf. Zij willen optimaal gebruik maken van hun capaciteit.

Honderden gedetineerden

Tot er nieuwe gevangenissen zijn in ons land, zou De Clerck enkele honderden gevangenen naar Nederland willen sturen. De onderhandelingen tussen beide landen zouden eind volgende maand afgerond moeten worden. Hoeveel het project gaat kosten, kon de minister nog niet zeggen. "Het wordt berekend per dag, per persoon, per cel."

"Het zijn delicate gesprekken want het is juridisch niet eenvoudig. Bovendien is het ook financieel en organisatorisch niet makkelijk om gevangenen naar het buitenland te brengen", aldus De Clerck.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio