Kweker uit Nieuw-Zeeland komt fuchsia's in Koningshooikt kopen

Kweker uit Nieuw-Zeeland komt fuchsia's in Koningshooikt kopen

Kweker uit Nieuw-Zeeland komt fuchsia's in Koningshooikt kopen

Print
Lier - Barry Hayes en zijn echtgenote Lisa vlogen snel eventjes van Nieuw-Zeeland naar Koningshooikt. Ze kochten er tweeduizend fuchsiastekken. Daar gaan ze nu zelf in hun land mee aan de slag.

Katrien Michiels runt in de Kruisstraat 51 in Koningshooikt een kwekerij gespecialiseerd in meer dan drieduizend soorten fuchsia's en duizend soorten pelargoniums. Haar bedrijf is tot ver buiten de landsgrenzen bekend. De voorbije dagen was er zelfs een kweker en groothandelaar uit Nieuw-Zeeland bij haar te gast.

Te lang onderweg

"We zijn de grootste fuchsiakweker in Nieuw-Zeeland en importeren al drie jaar nieuwe fuchsiavariëteiten uit Europa", vertelt Barry Hayes. "Op het internet ontdekten we de website van Katrien Michiels. We begonnen met elkaar te mailen en uiteindelijk bestelde ik bij haar tweeduizend fuchsiastekken, waaronder 220 variëteiten die voor Nieuw-Zeeland helemaal nieuw zijn. Het was de bedoeling dat Katrien ze met het vliegtuig naar ons zou sturen. Maar omdat de stekken dan te lang onderweg zouden zijn, zat er maar een ding op: we moesten ze zelf in Koningshooikt komen halen."

Dus zijn we hier donderdag geland, na een reis van 36 uur. Vrijdag waren we dan de hele dag bezig met het verwijderen van de wortels en de grond van de stekken. Dat moet er helemaal af zijn of de stekken komen Nieuw-Zeeland niet binnen. Vervolgens hebben we de stekken in plastic zakjes ingepakt en daarna in dozen met koelelementen gestopt. Die dozen zitten nu in onze reiskoffers, want we hebben schrik dat we ze zouden verliezen als we ze als cargo zouden meenemen", verduidelijkt Barry.

Drie maanden in quarantaine

"Wanneer we in Nieuw-Zeeland aankomen, gaan de stekken minstens drie maanden in quarantaine. Er mag geen enkel insectje opzitten en de blaadjes mogen niet vergeeld zijn of de hele lading wordt vernietigd. Ik vrees trouwens dat maar zowat de helft van alle stekken de reis zal overleven. Dus ja, dit is een groot financieel risico dat we weliswaar moeten nemen, willen we niet ter plaatse blijven trappelen."

Hadden Barry en Lisa niet dichter bij huis wat fuchsiastekken kunnen kopen? "Katrien Michiels heeft in haar kwekerij maar liefst drieduizend fuchsiasoorten. Dat vind je nergens anders. Wij, als grootste fuchsiakweker in Nieuw-Zeeland, verkopen honderd verschillende soorten. Begrijp je wat ik bedoel? Dankzij onze aankoop in Koningshooikt zullen we voor het eerst in tien jaar nieuwe fuchsiavariëteiten in Nieuw-Zeeland kunnen introduceren", besluit Barry fier.

www.fuchsia.be

CHRIS VAN ROMPAEY

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio