"We leven onder de hondenpoep"

We leven onder de hondenpoep

"We leven onder de hondenpoep"

Print
Hondenpoep is niet alleen een bron van ergernis, het is ook veel schadelijker dan gedacht. 10 tot 15 procent van alle mensen zou besmet zijn met de parasiet toxocara, een schadelijke spoelworm die via uitwerpselen van honden (of katten) op de mens overgebracht kan worden.

Een hond produceert gemiddeld 80 kg uitwerpselen per jaar. In België zijn er 1,16 miljoen honden. Goed voor bijna 93.000 ton drollen per jaar. Een bepaald percentage daarvan komt op straat terecht, tot grote ergernis van velen.

Ernstige aandoeningen

Frans van Knapen, professor Veterinaire Volksgezondheid aan de universiteit van Utrecht, zal vandaag tijdens een persconferentie verklaren dat hondenpoep ook schadelijker is dan gedacht.

“De drollen van honden, maar evengoed van katten, zijn een haard van viezigheid. Grootste probleem vormt de toxocara canis (honden) of toxocara cati (katten), een schadelijke spoelworm die via de uitwerpselen van dier op mens overgebracht wordt. Naar schatting is 10 tot 15% van de bevolking besmet met toxocara."

"De besmette patiënt kan op lange termijn ziek worden en heeft een grote kans om allergieën te ontwikkelen. In sommige gevallen kan het leiden tot ernstige aandoeningen zoals ontstekingen van lever, longen of gewrichten.”

Opruimen

Volgens van Knapen volstaan de huidige maatregelen niet. “Hoe je het ook bekijkt: onze leefomgeving zit helemaal onder de hondenpoep. Je kan werkelijk overal besmet raken door toxocara. De hond slechts een keer per jaar ontwormen is zinloos, dat zou minstens vier keer per jaar moeten gebeuren. Maar nog belangrijker: we moeten de uitwerpselen van onze huisdieren opruimen.”

RD

Nu in het nieuws