"Integratiebeleid faalt volledig"

Integratiebeleid faalt volledig

"Integratiebeleid faalt volledig"

Print
Mohammed Ridouani (SLP), de Leuvense schepen van Integratie, heeft vandaag op een persontmoeting scherp uitgehaald naar het integratiebeleid in ons land, dat volgens hem "compleet gefaald heeft".

Aanleiding was de convenant die de stad Leuven met de Vlaamse regering sluit voor de periode 2009-2011. Leuven krijgt weliswaar 60.000 euro extra bovenop de huidige 200.000 euro, maar dit is volgens Ridouani nog altijd ruim onvoldoende.

Ridouani wees hierbij op een studie van de Katholieke Universiteit Leuven waaruit in januari bleek dat bijna de helft van de Vlamingen een negatieve opvatting heeft over de islam.

Halfslachtig

"De huidige middelen laten niet toe een voldoende sterk integratiebeleid te voeren. Hierdoor blijft men vaak steken in een halfslachtige aanpak die niet verder gaat dan de organisatie van couscousavonden, in plaats van de echte samenlevingsproblemen aan te pakken", aldus de Leuvense schepen.

Leuven zal de extra middelen besteden aan het verder professionaliseren van de werking van de stedelijke integratiedienst, aan een betere begeleiding van de aanvragen tot hulp en aan nieuwe initiatieven om de sociale cohesie te verbeteren.

Aanspreekpunt

"Ik begrijp niet waarom de Vlaamse overheid acht keer zoveel uittrekt voor de provinciale integratiediensten dan voor de stedelijke, terwijl deze laatste toch het laagdrempelige aanspreekpunt bij uitstek zijn voor migranten en het orgaan dat in de eigen wijken initiatieven kan nemen", aldus Ridouani.

Nu in het nieuws