Thailand voert censuur op

Thailand voert censuur op

Thailand voert censuur op

Print
De Thaise politie heeft in het noorden van het land verscheidene radiozenders gesloten die het opnamen voor de “Rode Hemden”, de tegenstanders van de regering. Providers moesten ook de toegang tot 67 websites blokkeren, en dat kunnen er nog meer worden.

De Thaise regering greep al naar censuur toen ze begin vorige week de noodtoestand afkondigde om gewelddadige betogers van de straten van Bangkok te krijgen. Op 13 april werd de satellietzender D Station uit de ether gehaald, de spreekbuis van de Rode Hemden.

Volgens de uitzonderingsmaatregelen mogen er geen berichten worden verspreid die de openbare orde in gevaar kunnen brengen. Maar nu komen de media ook onder vuur te liggen buiten de hoofdstad en de vijf aangrenzende provincies waar de noodtoestand nog van kracht is.

Geweld

Buranaj Smutharakas, een woordvoerder van de regerende Democratische Partij, zegt dat de radiostations gesloten zijn “omdat ze gebruikt werden om mensen tot geweld aan te zetten.” De betogingen van de Rode Hemden tegen de vier maanden oude coalitieregering van premier Abhisit Vejjajiva ontaardden op 13 en 14 april in zware rellen.

“De regering heeft een einde gemaakt aan de rode dolheid in Bangkok, maar de situatie blijft labiel. De regering stelt alles in het werk om te vermijden dat de Rode Hemden overgaan tot terrorisme en een gewapende verzetsbeweging vormen”, legt Buranaj uit.

Websites

Mensenrechtenactivisten zeggen dat er ook websites zijn geblokkeerd die geen partij kozen voor de Rode Hemden maar de gebeurtenissen in het land kritisch versloegen. Dat zou kunnen betekenen dat er nog meer websites geviseerd zullen worden./p>

Bron: PD (IPS)

Nu in het nieuws