Wetsvoorstel discreet bevallen afgevoerd

Wetsvoorstel discreet bevallen afgevoerd

Wetsvoorstel discreet bevallen afgevoerd

Print
Het wetsvoorstel-Monfils om discrete bevalling in België mogelijk te maken is voorlopig afgeblazen. Door dit voorstel kon een vrouw bevallen zonder dat iemand van de familie of het kind zelf ooit zouden weten wie ze was.

De discussie over deze problematiek van kindjes die door wanhopige moeders worden achtergelaten in stationstoiletten en vuilniszakken sleept al bijna tien jaar. Er was een synthesevoorstel van MR, Open Vld, CD&V en sp.a om de wet te veranderen. De Senaatscommissies Sociale Zaken en Justitie organiseerden daarover hoorzittingen en dat leverde zoveel kritiek op dat het nodig bleek om alles over te doen.

Juristen wezen het voorstel af omdat ieder kind het recht moet hebben om zijn moeder te kennen en dat was bij het discreet bevallen niet gegarandeerd.

Misbruik

Praktijkmensen waarschuwden ervoor dat het voorstel commercieel draagmoederschap mogelijk maakt en misbruikt kan worden door vrouwen die ontdekken dat hun toekomstig kind gehandicapt is en die daarvoor hun verantwoordelijkheid niet willen opnemen.

Een analyse en overzicht van de debatten over dit thema vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

Nu in het nieuws