Beelden spotten met inwoners Klein-Brabant

Beelden spotten met inwoners Klein-Brabant

Beelden spotten met inwoners Klein-Brabant

Print
Puurs - Vijf kunstenaars vereeuwigden de spotnamen van de Klein-Brabanders in vijftien groenmarmeren beelden. Ze zijn te bezichtigen in het streekmuseum De Zilverreiger in Weert (Bornem).

Agnes Fivez, de voorzitster van vzw De Zilverreiger toonde zich dolenthousiast over de nieuwe kunstwerken die voortaan het streekmuseum sieren. “We hebben ruim een jaar lang vijf kunstenaars in het geheim aan dit project laten werken. We vroegen hen om allemaal groen marmer te gebruiken."

"Zo konden we zaterdag bij de opening van ons veertigste werkjaar de Klein-Brabantse burgemeesters verrassen met de beelden. Alledrie waren ze vol bewondering voor de manier waarop hun dorpelingen werden getypeerd. Ze ontdekten zelfs bijnamen en spotnamen die ze nog niet kenden”, zegt Agnes Fivez.

Grote Gloren en Tessen

“Ik wist wel dat inwoners van Sint-Amands weleens ‘de Grote Gloren worden genoemd en dat mensen uit Lippelo de bijnaam ‘Patattendestereirs’ dragen”, zegt burgemeester Freddy Sarens van Sint-Amands. “Maar dat de Oppuursenaars, ikzelf dus , ‘Tessen’ zijn, is nieuw voor mij."

"De Oppuurse beelhouwer Frans Reyniers die het beeld van de Tessen maakte, heeft me de bijnaam uitgelegd. Puursenaars zegden van hun buren uit Oppuurs die in Puurs kwamen winkelen, dat die daarna met ‘hun tessen vol’ weer naar huis trokken. We worden dus naar onze boodschappentassen genoemd”, lacht Sarens.

Gordijngluurders en Kalfskoppen

Puursenaars ontdekken in Weert dan weer dat ze ‘Gordijngluurders’ worden genoemd. De inwoners van deelgemeente Liezele zijn ‘Pieren’, mensen uit Breendonk zijn ‘Meuttes’, Kalfortenaren mag je ook ‘Kalfskoppen’ noemen en in Ruisbroek wonen de ‘Kabals’. Bornemnaars zelf zijn ‘Messentrekker s’, ‘Fretter s’ (Hingene), ‘Kazakken’ (Wintam), ‘Grote Zwieren’(Eikevliet), ‘Vliegende Geiten’ (Branst), ‘Palingvissers’ (Mariekerke) of ‘Slijkneuzen’ (Weert).

De kunstenaars die de beelden maakten, zijn Renild Heymans uit Sint-Amands, die eerder al de ‘Slijkneuzen’ van Weert en de ‘Palingvissers’ van Mariekerke beeldhouwde, Frans Reyniers uit Oppuurs, Bornemnaar Willy Van Fraeyenhoven, Hugo Van Herbruggen uit Wintam en Walter Van Lent uit Weert.

Taf PAUWELS

De Zilverreiger is tot 31 oktober elke dag open van 14 tot 18u. Na afspraak ook ’s voormiddags of voor begeleide groepsbezoeken. Info op 03- 889.06.03 of de.zilverreiger@telenet.be

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio