"Dalai Lama is niet tolerant, noch democratisch of vrouwvriendelijk"

Dalai Lama is niet tolerant, noch democratisch of vrouwvriendelijk

"Dalai Lama is niet tolerant, noch democratisch of vrouwvriendelijk"

Print
Freek de Jonge heeft in een interview uitgehaald naar de dalai lama. De Nederlandse cabaretier, die al eens graag heilige huisjes omverschoopt, noemt de spirituele leider "niet democratisch, niet tolerant en niet vrouwvriendelijk".

"Het spijt me te moeten zeggen dat de dalai lama niet heilig is. En ook niet altruïstisch, niet ascetisch, niet democratisch, niet tolerant en niet vrouwvriendelijk. Allerlei stromingen binnen het boeddhisme, waaronder het door de dalai lama beleden tantraboeddhisme, vertonen ongekend fanatieke, fundamentalistische en gewelddadige trekjes."

Dat stelt de Jonge in een opmerkelijk opiniestuk in de Nederlandse krant De Volkskrant. Aanleiding van de column is een gepland bezoek van de geestelijke leider van de Tibetanen aan Nederland.

Fascistenvriend

De Jonge verwijt de dalai lama tegen de scheiding van kerk en staat en godsdienstvrijheid te zijn. Bovendien bedreigt en terroriseert hij aanhangers van andere stromingen, onderhoudt hij banden met fascisten en roemt hij bepaalde terreurdaden, aldus de cabaretier.

Met zijn stuk wil de Jonge vooral ingaan tegen het volgens hem zwart-witdenken in Nederland waarin de Chinezen als de slechten en de Tibetanen als de volstrekt goeden worden afgeschilderd. Ook hoopt hij dat de Nederlandse Kamerleden de dalai lama niet als een volstrekte heilige zullen ontvangen.

Nu in het nieuws