Toneelvereniging 't Zandtheater viert vijftiende verjaardag

Hoewel het nieuwe stuk van ’t Zandtheater Het Kerkhofclubje heet en er zerken op het podium staan, is de vereniging op haar vijftiende verjaardag levendiger dan ooit.

’t Zandtheater ontstond vijftien jaar geleden uit de samensmelting van meerdere Zandhovense toneelgezelschappen. Het doel om twee producties per jaar te spelen is op één uitzondering (ziekte van hoofdrolspelers) na telkens gelukt. “Wij repeteren voor elk stuk dertig avonden. Tel daar de marketing, decorbouw en kaartenverkoop bij, en je begrijpt ons engagement”, zegt voorzitster Ilse Havermans.

Een productie kost al gauw 3.000 euro. “Doe dat maal twee en je weet hoe veel wij per jaar moeten uitgeven. Voor het decor van Het Kerkhofclubje hebben wij bijvoorbeeld dure profielspots moeten aankopen. Via de kaarten alleen kan je dat niet recupereren. Met iedere productie krijgen wij 1.000 à 1.200 mensen op de been. En dat zonder subsidies”, zegt bestuurslid Eric Crombez verontwaardigd.

“Gelukkig steunt de gemeente ons wél.” Onder leiding van regisseur Dani Van Gompel, oud-directeur van de school van Sint-Antonius, trekt ’t Zandtheater in zijn jubileumstuk naar het kerkhof. Het stuk gaat over drie vrouwen die elke maand een bezoek brengen aan de plek waar hun mannen begraven liggen. “Subtiel theater, geen billenkletser.”

Kristin MATTHYSSEN

Het Kerkhofclubje, parochiezaal Zandhoven, wo 22/4, vr 24/4, za 25/4 (telkens om 20u) en zo 26/4 (14.30u) Kaarten, 03-484.59.32, users.telenet.be/tzandtheaterMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio