Onderzoekers vinden beenderen van bemanning Halifax

Onderzoekers vonden zaterdag menselijke beenderen tijdens een zoektocht naar resten van een Halifax die in 1943 in Olen neerstortte.

knuyens

Onderzoekers zoeken al sinds oktober naar resten van de vliegtuigcrash uit 1943. Na een bombardement op Keulen haalde een Duitse nachtjager een Britse Halifax neer. Het vliegtuig stortte neer op de hoek Gerheiden-Gestelen in Onz-Lieve-Vrouw-Olen.

Menselijke beenderen

Heemkundige Louis Baetens wees onderzoekers Benny Ceuleers en Kris Vanturnhout de plaats van het wrak aan. Daar vonden de onderzoekers zaterdag menselijke beenderen.

”Het gaat om stukken schedel, voorarm, schouder of heup en rib”, zegt Kris Vanturnhout. ”Maar ook knopen, stukken dashboard en parachutestof. De overledenen zijn in Antwerpen begraven, maar één persoon was nog vermist.”

Het materiaal zat tot op zeventig centimeter diep. De onderzoekers droegen de menselijke resten zaterdag over aan de politie en het parket. Dat onderzoekt de zaak.

Parachutes

Heemkundige Louis was getuige van de crash. ”Ik zag het vliegtuig niet vallen”, herinnert Louis zich. ”De bemanning zag ik wel aan parachutes hangen in de schijnwerpers van het Duitse afweergeschut. Twee mannen overleefden, vijf stierven. Een van hen vonden we pas zes weken later. Hij was al helemaal zwart.”

De twee overlevenden gingen hun eigen weg. De eerste raakte via het verzet in Engeland. De tweede werd tijdens zijn zoektocht naar eten verraden door een Duitsgezinde Olenaar en verbleef de rest van de oorlog in krijgsgevangenschap.

Burgemeester Bellens (CD&V) werd door de politie op de hoogte gebracht van de vondst. ”Los van deze vondsten hadden we al beslist dat de bemanning een gedenksteen zou krijgen”, zegt Bellens, die met vakantie is in Duitsland.

RUVH

MEER OVER Olen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio