Google onthult nieuw systeem om spambots te blokkeren

Google onthult nieuw systeem om spambots te blokkeren

Google onthult nieuw systeem om spambots te blokkeren

Print
Google heeft een nieuwe manier ontwikkeld om automatisch gespam vanop zogenaamde spambots van mensen te onderscheiden. Bij het versturen van een mail wordt u soms gevraagd een getoonde maar vervormde letter- en cijfercode te bevestigen. Dit systeem zal wellicht vervangen worden door een eenvoudigere en efficiëntere filter: u zal beeldjes rechtop moeten zetten.

De huidige vorm van 'captcha's', dit is het systeem van optische letterherkenning (OCR), is steeds minder betrouwbaar. "De software om deze test te kraken wordt steeds verfijnder, waardoor captcha's steeds langer en waziger moeten worden om bots tegen te houden. Ze worden daarmee zo moeilijk dat mensen de captcha ook niet meer kunnen oplossen", zo citeert webwereld.nl onderzoekers van Google.

In de nieuwe captcha-test moeten mensen een plaatje van bijvoorbeeld een vliegtuig zo draaien dat het rechtop staat. Moeilijk voor computers en makkelijk voor mensen. Om geschikte beelden te vinden, worden foto's getest door een panel van mensen.

WWW 2009

Spammers kraken geregeld de bestaande captcha-systemen om dan geautomatiseerd hun spamberichten versturen. Het nieuwe captcha-systeem voor Windows Live Hotmail werd onlangs nog gekraakt. Google zal zijn nieuwe captcha-systeem (de foto toont een onderdeeltje daarvan) donderdag toelichten op de WWW 2009 conferentie in Madrid.

In augustus 2007 maakte ook Microsoft al eens gebruik van afbeeldingen om spambots te blokken: bezoekers moesten toen een onderscheid maken tussen katten en honden.

Nu in het nieuws