Opnieuw rust in Bangkok na weken van hevig protest

Opnieuw rust in Bangkok na weken van hevig protest

Opnieuw rust in Bangkok na weken van hevig protest

Print
De rust lijkt teruggekeerd in de Thaise hoofdstad Bangkok na een week van hevige protesten en betogingen. De Thaise regering overweegt nu om de noodtoestand die op 11 april werd afgekondigd, terug op te heffen.

Er vinden nog steeds betogingen plaats tegen de huidige Thaise regering, maar die verlopen vreedzaam. De aanhangers van voormalig premier Thaksin Shinawatra, die in 2006 werd afgezet door een staatsgreep, verzamelen enkel nog 's avonds en doen dat zonder geweld te gebruiken.

Noodtoestand

De betogers eisten de terugkeer van Thaksin en bezetten wekenlang het kantoor van huidig premier Abhisit Vejjajiva. Het kwam tot hevige rellen tussen de aanhangers van Thaksin en die van Abhisit. Vrijdag nog werd een leider van een protestgroep neergeschoten. Hij raakte zwaargewond.

Nu de rust lijkt terug te keren, denkt Abhisit eraan om de noodtoestand terug op te heffen. De premier wil dit enkel doen als hij ervan overtuigd is dat de stad niet opnieuw zal hervallen in "chaos en geweld". Abhisit geeft ook toe dat hij vreesde voor zijn leven. "Er bestaat geen twijfel over dat mijn leven serieus bedreigd werd."

Door het uitroepen van de noodtoestand mochten de ordediensten betogers arresteren en aanhouden zonder een gerechtelijk bevel en konden ze de betogingen enigzins beperken. De ordediensten traden bijzonder hard op tegen de demonstranten.

Nu in het nieuws