Van Luppenstraat vecht tegen zendmast Belgacom

Van Luppenstraat vecht tegen zendmast Belgacom

Van Luppenstraat vecht tegen zendmast Belgacom

Print
Antwerpen - In de Antwerpse Van Luppenstraat is geprotesteerd tegen de komst van een zendmast van Belgacom. De buurtbewoners vinden de hinder van de zendinstallatie niet in verhouding met het nut ervan.

De gecontesteerde UMTS-mast om mobiel internet te verbeteren is door Belgacom aangevraagd in de Van Luppenstraat 30. Het gaat om een antenne van 5 meter op een gebouw van drie verdiepingen. De buurt vindt het stralingsgevaar en de visuele hinder niet evenredig met het beperkte nut van de zendinstallatie.

Onmiddellijk naast de antenne liggen dakappartementen en kinderkamers. De buurt voelt zich ook door het stadsbestuur in de steek gelaten, omdat er in juni 2008 zonder hun medeweten een vergunning werd afgeleverd. Dat de werkzaamheden elke dag kunnen beginnen, vernamen ze van de bewoners van het pand waarop de mast komt. Zij moeten de werklui immers doorgang verlenen naar het dak.

Fouten

Volgens buurtbewoonster Rebekka Deleu zijn er in het dossier flagrante fouten gemaakt. “Na tal van bezwaren weigerde het stadsbestuur in januari 2007 de aanvraag. Op een tweede aanvraag vroeg het schepencollege een nieuw openbaar onderzoek, maar dat heeft nooit plaatsgevonden. De stadsadministratie heeft haar goedkeuring gegeven en het Vlaamse gewest heeft die gewoon overgenomen.”

De bewonersgroep Van Luppenstraat hoopt dat het stadsbestuur zal proberen zijn fout vooralsnog recht te zetten. Ze vraagt ook dat er strengere normen komen op Vlaams niveau, zoals die nu al bestaan in het Brusselse gewest. “Het gaat niet alleen over onze mast”, zegt rebekka Deleu. “We willen die niet een straat verder. Er moet gekeken worden naar echte alternatieven.”

Frank HEIRMAN

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio