Hof ter Saksen toont bonsai met knipoog

In het Hof ter Saksen in Haasdonk opende de tentoonstelling Dead funsai society. Harry Maes, kunstenaar met groene vingers, bedacht dit concept.

“De funsai is een bonsai met een knipoog,” legt Harry enthousiast uit. "Een funsai is net als een bonsai een boom in een pot. Maar het is geen miniatuur van een volwassen boom. Ik creëer er figuratieve beelden mee. Soms bewerk ik stukken hout, dan weer voeg ik attributen toe of vervorm delen. Takken worden armen of vleugels, wortels krijgen de functie van benen of poten."

"Voor de fun"

Het idee ontstond toevallig, toen ik een kleine es vond met twee wortels, die naar mijn gevoel beter paste in twee potjes. Ik zag er een figuurtje in. Dat is meer dan 20 jaar geleden. Op een bonsaitentoonstelling haalde ik iets ludiek uit met een boompje en iemand vroeg me waarom ik dat deed. Tja, voor de fun. Zo ontstond de naam. De titels bedenk ik met veel fantasie en woordspelingen, zoals de Danseressen en de Robin Wood.”

Geschenk uit de hemel

“Bomen zijn mijn leven. Mijn huidige functie was een geschenk uit de hemel. Ik werk op Ter Saksen en houd me nog alleen met bomen en struiken bezig. Ik heb hier ook een onbeperkt arsenaal aan materiaal voor het maken van funsais. Ik neem sommige van de gekapte boompjes mee naar huis. Die krijgen een beter lot dan de composthoop."

"Waarom dead funsais? Ik stel zowel levende boompjes als dode tentoon. Kijk, ik maakte deze ballerina met ranke handjes en nu heeft ze boksersknuisten. Ik moet sommige boompjes wel laten afsterven, om de kunst te behouden. Ik noem het ‘palliatief begeleiden’."

"Er zijn er ook die wel moeten blijven leven. Mijn eerste funsai leeft al 25 jaar. Ik stel hem hier tentoon. Een bonsai heeft jaren training nodig en het manipuleren van de groei vergt geduld en precisie. Mijn funsais zijn erg fragiel. Ik bewaar ze in een vitrinekast."

ILPR

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio