Lokeren

Probleemjongeren weer op rechte pad

Probleemjongeren weer op rechte pad

Probleemjongeren weer op rechte pad

Print
Lokeren - Veertien jonge daders van kleine feiten werden begeleid in het Nero-project. Ze kwamen daarna niet meer in aanraking met de politie.

De een noemt het kattenkwaad, de andere kleine criminaliteit. Feit is dat het voor overlast en daarmee voor verzuring zorgt.

“Om overlast te bestrijden beschikt het stadsbestuur over een integraal veiligheidsplan. Dat omvat naast een preventief luik ook twee sanctionerende onderdelen. Het gemeentelijk administratief sanctierecht (GAS) voor meerderjarigen en normstelling en responsabilisering bij overlast (NERO) voor minderjarigen”, legt schepen van Inburgering Annie Van Daele (Open Vld) uit.

Na tweede feit

NERO werd vorig jaar ingevoerd met maatschappelijk werker Mohamed Aichaibi als coördinator.

“Het is alleen de politie die de feiten vaststelt en meteen de daders daarop aanspreekt. De eerste maal krijgen ze een verwittiging. De volgende keer neemt de politie de jonge daders mee naar het commissariaat en dan start het NERO-traject”, licht Mohamed Aichaibi toe.

Na een jaar is het tijd om een balans op te maken. Die is zo positief dat het project meer bekendheid krijgt via een affiche. Daar staan, in een verbodsteken, de geliefkoosde locaties op waar de daders rondhangen.

Minderjarigen

Het NERO-project is gericht op minderjarigen. De zestien jonge daders die naar het politiecommissariaat werden gebracht zijn tussen 12 en 17 jaar, de gemiddelde leeftijd is 14 jaar. Het zijn allen jongens.

Twee van hen werden al gevolgd door het jeugdparket en kwamen daardoor niet meer in aanmerking voor het NERO-project.

Dirk VAN REUSEL