Overheid beschermt Achtelse Kapelberg

Overheid beschermt Achtelse Kapelberg

Overheid beschermt Achtelse Kapelberg

Print
Rijkevorsel - De overheid gaat het historische centrum van Achtel (Rijkevorsel) met de Kapelberg beschermen.

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld) komt vandaag, maandag, de definitieve bescherming van het historische centrum van Achtel ondertekenen.

De Achtelse kapel geniet al lang van een beschermingsstatuut. De omgeving met de Kapelberg en de omliggende boerderijen had alleen een voorlopig beschermingsstatuut. Die voorlopige bescherming kwam er vorig jaar nadat Erfgoed Hoogstraten vzw en Cultuurgroep Achtel een vuistdikke beschermingsaanvraag hadden ingediend.

Dorpszicht

“De Kapelberg met de bomen wordt definitief beschermd als monument”, zegt Dries Horsten, een van de aanvragers. “Tot op heden stond dit plein ingekleurd als bouwgrond en kan er in principe zelfs gebouwd worden. De omliggende boerderijen worden beschermd als dorpszicht. Dat betekent dat de buitenkant en de volumes van deze gebouwen niet gewijzigd mogen worden.”

Burgemeester Gust Van De Mierop (GB&VLD) is heel tevreden. “Dit is een goede zaak voor Achtel. Op vraag van het college werd één verderaf gelegen boerderij uit het dossier gelicht. Op die vraag is de overheid ingegaan.”

AO

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio