Volledige radiostilte over ontvoerde en gekaapte Belgen

Volledige radiostilte over ontvoerde en gekaapte Belgen

Volledige radiostilte over ontvoerde en gekaapte Belgen

Print
Er is nog steeds geen contact geweest met de kapers van 'De Pompei', het Belgische baggerschip dat zaterdagmorgen voor de kust van Somalië werd gekaapt. Ook van de ontvoerders van een Belgische en Nederlandse arts in het zuiden van Somalië is nog niets gehoord.

Vanmiddag buigen de federale ministers zich over deze twee dramatische zaken. De familieleden van de twee Belgen aan boord van De Pompei, eigendom van de firma's De Nul en DEME, krijgen intussen psychologische bijstand. Het schip heeft in totaal tien bemanningsleden aan boord. Een kort en abrupt afgebroken telefoongesprek zaterdag is het enige contact dat er tot dusver is geweest. De twee Belgen aan boord wonen in Blankenberge en Oostende.

Meer bescherming

De Europese vereniging van baggerbedrijven wil een grotere militaire aanwezigheid om schepen en installaties te beveiligen. Voorzitter Marc Stordiau van de Europese baggeraars pleit voor een Europese aanpak.

"Niet alle nationaliteiten krijgen evenveel bescherming. De Fransen treden erg beschermend op tegenover hun landgenoten. De Belgen, Nederlanders en Duitsers hebben er alle belang bij om meer bescherming te vragen," aldus Stordiau. België en Nederland staan aan de wereldtop inzake baggeren. "De komende weken gaan een aantal grote baggereenheden de Perzische Golf verlaten. We zouden niet graag zien dat die in dezelfde problemen geraken als de Pompei."

AZG

"We hebben er geen idee van wie de ontvoerders zijn van de twee artsen, het radiocontact is verbroken en we hebben met niemand contact daar", aldus woordvoerder Michel Peremans van Artsen zonder Grenzen. De twee werden nabij de grens met Kania en Ethiopië tegen gehouden en meegenomen. Het gebied wordt gecontroleerd door radicale moslims.

Lees ook 'Zeerovers krijgen vrij spel wegens geen afspraken', het standpunt van redacteur Dirk Castrel

Nu in het nieuws