"Het zal dinsdag pompen en beuken worden"

Weinig hoogstaand, wel intrigerend, het rondje schaduwboksen dat KV Mechelen en Cercle Brugge zaterdag presenteerden en waarbij de Bruggelingen met 0-1 wonnen. Glen De Boeck en Peter Maes, de twee coaches, lieten niet het achterste, wel een tipje van de tong zien.

De grote vaststelling van afgelopen zaterdag: Cercle heeft wel zin in een rondje oorlog. De klemtoon lag op de defensieve taken, en het speelde opvallend viriel. “Cercle heeft hier duidelijk een trend willen zetten met het oog op dinsdag,” interpreteerde Peter Maes. “Tot hier mogen jullie komen, en niet verder - zoiets. Het is aan ons om daar een antwoord op te verzinnen. Maar sowieso geldt: wie dinsdag wil winnen, zal moeten pompen en beuken. En pompen en beuken zúllen we.”

"Niet te agressief"

De Boeck was het niet eens met die analyse. “Cercle komt in geen enkele wedstrijd met overwegend verdedigende intenties aan de aftrap. Wij willen altijd voetballen. Alleen: er is ook zoiets als een tegenstander. Malinwa was simpelweg de betere ploeg, waardoor wij er onvoldoende uit kwamen. Ik heb er dan ook geen moeite mee om toe te geven dat we hier onverdiend wonnen. Waar ik wél moeite mee heb is de bewering als zouden we te agressief te werk zijn gegaan. Man toch, ik weiger zelfs te antwoorden op zo’n insinuatie.”

Dat het een match van bikkelen en bakkeleien was, en dat we daar dinsdag allicht nog een aangedikte versie van te zien krijgen, dat wilde De Boeck nog wel erkennen. “Dit was een cupmatch avant la lettre. En dinsdag zal dat niet anders zijn: die wedstrijd is nu eenmaal ontzettend belangrijk. Ik ben blij dat de ref dan Frank De Bleeckere heet: op zo’n geladen duel mag je geen jong broekje als scheids zetten.”

Generale repetitie

Toch benadrukte De Boeck dat de twee wedstrijden voor hem volledig los staan van elkaar. Maes zag dat anders. “Je kan die duels onmogelijk scheiden van elkaar,” vond de KVtrainer. “Dit was zeer duidelijk een repetitie voor wat komen moet. En mentaal zijn we uit dit eerste treffen best wel goed uitgekomen. Niet alleen omdat ik dingen terugzag die ik de afgelopen weken moest missen - een goeie balcirculatie, rust aan de bal - maar ook omdat ik na die nederlaag een boze kleedkamer aantrof. ‘Verdomme, dit kan toch niet’ - die mentaliteit.”

Hebben de heren, tot slot, nieuwe dingen geleerd over de tegenstander? De Boeck: “Jazeker, heel veel.” Maes: “Neen, niets - ik ben zo verschrikkelijk dom vandaag.” En dan twee zuinige lachjes van twee trainers.

Steven TUYLS

Meer voetbalnieuws