Eén op de drie heeft problemen met de stem

Eén op de drie heeft problemen met de stem

Eén op de drie heeft problemen met de stem

Print
Bijna één op de drie kampt met stemstoornissen. Soms is er een medische oorzaak zoals een verkoudheid. Maar sommigen gebruiken hun stem gewoon verkeerd. In dat laatste geval kan een logopedist hulp bieden.

Tot onze stem het laat afweten, staan we zelden stil bij het belang van deze spieren. Daarom verwaarlozen we onze stembanden wel eens. Niet alleen puur medische oorzaken zoals luchtweginfecties kunnen aan de basis van allerlei stemproblemen liggen, maar ook een verkeerd gebruik van de stem en ongezonde leefgewoonten.

Afstotelijk

We gingen te rade bij neus-, keelen oorspecialist dokter Frank Declau en bij VRT-logopediste Christel Lacroix voor enkele nuttige stemtips. “Vele mensen moeten in hun beroep non-stop hun stem gebruiken: leerkrachten, presentatoren, zangers, callcentermedewerkers en marktkramers. Niets zo lastig als wanneer je stem het dan laat afweten. Een mooie verzorgde stem doet je ook aangenamer overkomen”, zegt VRT-logopediste en stemcoach Christel Lacroix. “Hoe warmer je stem, hoe sneller mensen naar je zullen luisteren. Kille, scherpe en saaie stemmen stoten onherroepelijk af.”

In haar pas verschenen boek ‘Goed gestemd!’ bundelt de Antwerpse logopediste 20 jaar aan beroepskennis.

Unieke stemklank

Iedereen kan rekenen op een unieke stemklank. Onze stembanden liggen in het strottenhoofd. Het zijn twee plooien die door spieren naar elkaar trillen. De stem is het geluid van de lucht die door die stemplooien aan het trillen wordt gebracht. De stembanden zijn wit-roze dunne elastische spieren van 1 tot 1,5 cm lang en 0,5 cm breed.

Mannen hebben iets langere en dikkere stembanden dan vrouwen. De stem van jongens die de baard in de keel krijgen, slaat nog wel eens over. Dit komt door de groei van het strottenhoofd en de stembanden als gevolg van een verhoogde productie van testosteron. Bij het spreken gebruik je niet alleen het strottenhoofd, maar ook je lippen, tong, gehemelte en keel. En niet te vergeten: je ademhaling en intonatie maken je stemkleur af.

Aline VAN DER BORGHT

Nu in het nieuws