"Desert rose zoekt lieve moslimjongen"

Muslimfriends.com, salaamlove.com, muslimintro. com of icmarriage.com zijn specifiek voor moslims opgezette wereldwijde datingsites, die steeds vaker bezocht en met een almaar groter aanbod voorzien worden.

Muslima.com biedt een miljoen en een kwart dates aan uit de hele wereld. Van Afghanistan tot de Westelijke Sahara. Ook in België.

De 26-jarige ‘desert-rose’, een studente van Marokkaanse afkomst uit Hasselt, zoekt “een goede, lieve, humoristische, praktiserende moslimjongen” tussen 22 en 32 jaar oud.

met Allahs hulp

“Altijd positief door het leven gaan,” is haar motto, “en met Allahs hulp kom je erdoorheen.”

Uit een heel ander segment put Amina uit Luik: 21, gescheiden met kinderen, “moeder aan de haard” en op zoek naar een partner “die Allah me wil geven”. Dat door haar chador enkel haar ogen te zien zijn, zal geen bezwaar zijn voor het soort partner dat zij zoekt.

"Meisje dat de waarden van de islam kent"

Ook moslimmannen gaan via dit medium op zoek. De 32-jarige ‘Ibrahiem’ uit Hasselt bijvoorbeeld, een saladbar-uitbater die een meisje (tussen 18 en 30) zoekt, dat “betrouwbaar, slim en eerlijk” is, en dat “de waarden van de islam” kent. Of de 25-jarige student Ayman uit Hasselt, die een “soulmate” zoekt.

Serieuze man

Niet allen zijn jongelui. Zoals de 58-jarige Hamza uit Hoei bijvoorbeeld, die iemand met “een innerlijke schoonheid” zoekt, of de 42-jarige gescheiden Zhor uit Antwerpen die een “serieuze man” zoekt.

Sociale evolutie

Datingsites voor moslims: een populair fenomeen, dat vooral meisjes culturele restricties laat overwinnen door via het internet in contact te komen met vreemde mannen?

“Dat daten via internet verbaast me niks”, zegt Duygu Akdemir, provincieraadslid (sp.a) uit Beverlo, “als je ziet dat ook op Facebook moslims zeer aanwezig zijn. Net als andere moderne mensen maken moslims massaal gebruik van de mogelijkheden die het internet biedt. Heel wat van mijn allochtone vrienden hebben elkaar via chatrooms leren kennen. Maar ze zullen daar niet mee te koop lopen.”

"Eigenlijk past het internetdaten in het normale sociale leven van moslims die mensen leren kennen op school, op het werk, als ze uitgaan... Gearrangeerde huwelijken zijn niet meer van deze tijd. De meerderheid van de moslimjongeren gaat op eigen houtje op zoek naar een partner. Onder meer via het internet.”

Integratie

Beperken zulke exclusief (en expliciet) islamitische datingsites niet de integratie hier? “Het godsdienstverschil houdt een brede kloof in stand. Maar de dingen veranderen. In mijn omgeving zie ik steeds meer gemengde huwelijken. Relaties van moslims met niet-moslims liggen nog niet voor de hand, maar als geliefden voet bij stuk houden, binden álle ouders in.”

Koen DRIESSENS

Nu in het nieuws