Kinderen schilderen gevel  van museum bont en blauw

Kinderen schilderen gevel van museum bont en blauw

Kinderen schilderen gevel van museum bont en blauw

Antwerpen - Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (MuHKA) is sinds dit weekend dicht voor een renovatie van zes maanden. Op het sluitingsfeest mochten kinderen zich volop uitleven.

Het MuHKA werd gebouwd rond een oud graandepot op het Zuid en opende in 1987 de deuren. Na twintig jaar is het tijd voor een moderne airconditioning en betere beveiliging. Ook de zandkleurige gevel ondergaat een facelift. Hij verandert van kleur en er komt een kunstwerk van de Italiaan Enrico David tegen. Welke tint het wordt en hoe het beeld eruit zal zien, is nog een goed bewaard geheim. Het ontwerp is namelijk nog niet af.

Zaterdag konden kinderen hun visie geven op de gevel. De zesjarige Pol Smid uit Hoboken was één van de velen die zijn ideeën op papier zette. Hij zag de gevel blauw, met twee paarden en een hondje erop afgebeeld. Liefst zouden er ook sterren en een maan op komen. “De dieren zijn met elkaar aan het spelen. Het mag best wat vrolijker zijn”, zegt Pol, die het museum leerde kennen via de school.

Ook Marius Broucke (10) ging al met de klas naar het MuHKA, maar ook van thuis uit vond hij de weg naar de Leuvenstraat. Zijn vader is kunstenaar Koen Broucke. Op de kinderdag stelden ze samen een stripverhaal tentoon. Koen Broucke nam de tekeningen voor zijn rekening, Marius de teksten. Het verhaal gaat over een ijsbeer die graag kunstenaar zou worden. “Het was niet zo moeilijk te bedenken, maar ik geef toe dat mijn pa me wel goed op weg heeft gezet”, bekent Marius.

Het verhaal verschijnt ook in het meinummer van het Antwerpse kunsttijdschrift (H)art. Voor de allereerste keer pakt een tijdschrift uit met een speciale kunstbijlage gericht op kinderen en hun ouders. Het idee kwam van Natalie Braine, die bekende kunstenaars en de educatieve diensten van de belangrijkste musea in Vlaanderen bereid vond om mee te doen. Bij succes, wordt het initiatief in het najaar herhaald.

Frank HEIRMAN

Meer info: www.muhka.be, www.kunsthart.org

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio