Mercatorstripbeurs lokt vele stripfanaten

Mercatorstripbeurs lokt vele stripfanaten

Mercatorstripbeurs lokt vele stripfanaten

Kruibeke - In Bazel vond zondag in de gemeentelijke basisschool de veertiende editie van de Mercatorstripbeurs plaats. De hele dag zwermden de bezoekers tussen tekenaars en stripstandjes.

Sascha Van Laeken organiseert de stripbeurs sinds 1995. Hij schreef dit jaar ook zelf de strip De 3 Wijzen, met tekeningen van Wim Swerts. Deze werd speciaal voor de beurs uitgegeven en zondag voor het eerst voorgesteld aan het publiek.

“Ik ben gepassioneerd door strips en verzamel ze al 25 jaar", vertelt Sasha. "Ik probeer van elke stripbeurs iets speciaals te maken. Dat lukt aardig, want wij werden al meermaals bekroond. Zo ook tot gezelligste stripbeurs van Vlaanderen. Ik hou deze beurs laagdrempelig met een betaalbare toegangsprijs en krijg ongeveer 600 bezoekers.”

Weinig kinderen

Het valt wel op dat er weinig kinderen zijn. “Dat is inderdaad frappant”, weet Sascha. “Kinderen zijn anders meer dan welkom. Ze mogen gratis binnen, er is een leeshoekje en wij serveren lekkere pannenkoeken. Elk jaar zijn het overwegend volwassenen die de beurs bezoeken. En dan ook nog voor negentig procent mannen. Geen idee hoe dat komt.”

Eén van de weinige kinderen is Lene Tolara (12) uit Helchteren. “Mijn papa verzamelt al lang strips. Ik begon me er een paar jaar geleden ook voor te interesseren en nu bezoeken we samen regelmatig stripbeurzen. Ik heb mijn favorieten, zoals de reeks van Langteen en Schommelbuik van Jef Nys.” “Soms weet Lene beter dan ik welke strips nog ontbreken in mijn collectie”, voegt vader eraan toe.

Twintig tekenaars

“De deuren gingen open om 10u, maar de mensen stonden al vanaf 7u voor de deur voor een ticket”, vertelt Sascha. “De 20 tekenaars die hier ter plaatse komen tekenen, hebben zeer veel succes. Ze nemen hun tijd om prachtige tekeningen te maken.”

ILPR

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio