Nieuw vrijliggend fietspad naar Brecht

Nieuw vrijliggend fietspad naar Brecht

Nieuw vrijliggend fietspad naar Brecht

Malle - De Brechtsesteenweg in Westmalle krijgt nieuwe riolen en vrije fietspaden aan beide kanten van de weg. Het gaat om het gedeelte tussen de Sint-Jobbaan en het kruispunt met de Antwerpsesteenweg.

Op deze N113-gewestweg liggen sinds enkele jaren vrije fietspaden in de richting van Sint-Lenaarts vanaf het kruispunt met de Sint-Jobbaan. Deze ingreep komt vooral de kinderen en jongeren ten goede, die zo op een veilige manier de Westmalse scholen kunnen bereiken. Weldra komt het tweede gedeelte richting dorpscentrum aan bod. De gemeenteraad van Malle keurde alvast de plannen goed.

Om nieuwe riolen volgens een gescheiden stelsel ondergronds aan te leggen, moet de weg worden opgebroken. Malle bereikte een akkoord met de Administratie Wegen en Verkeer dat de afbraak en het leggen van de toplaag worden betaald door het Vlaamse Gewest. De riolen worden aangelegd door en op kosten van beheerder Hidrorio.

Subsidies

En dan zijn er nog de nieuwe fietspaden aan beide kanten van de weg. Malle betaalt de kosten, maar kan rekenen op een subsidie van 80 procent van het Vlaamse Gewest. Het totaalpakket van weg- en rioleringswerkzaamheden kost zowat 615.000 euro, btw niet inbegrepen. Het aandeel van Malle (20 procent op de aanleg van de fietspaden) daarin bedraagt iets meer dan 26.250 euro zonder btw.

Wanneer de werkzaamheden starten, is nog afwachten. Alles hangt af van het tijdstip wanneer de Antwerpsesteenweg tussen de Kasteellaan en de Sint-Jozeflei wordt heraangelegd, want dat gedeelte schreeuwt al vele jaren om renovatie. Omdat beide karweien niet in hetzelfde jaar kunnen worden uitgevoerd - want dan loopt het verkeer in de soep - komt in 2010 het ene en in 2011 het andere project aan bod. Over de volgorde is nog geen zekerheid.

Jan VORSSELMANS

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio