Werkgroep BHV hoopt dat kiesbureaus onderbemand zullen zijn

Als het van de 'Werkgroep BHV' afhangt zullen de tel- en kiesbureaus in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde op 7 juni serieus onderbemand zijn. De actiegroep roept al degenen die werden opgeroepen om massaal dienst te weigeren en hun kat te sturen.

De 'Werkgroep BHV' bundelt het Halle-Vilvoorde Komitee, Vlaamse Volksbeweging en het Taal Aktie Komitee. Die organisaties menen dat het organiseren van Europese verkiezingen onwettig is zolang de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde niet gesplitst is.

Veroordeling

Het is inmiddels de vierde keer dat de Werkgroep oproept tot dienstweigering. Bij de federale verkiezingen in 2007 gaven 1.500 mensen zich op als dienstweigeraar. 200 onder hen werden effectief opgeroepen om te gaan zetelen. Daarop werden ongeveer 70 mensen strafrechtelijk vervolgd.

Vier mensen liepen effectief een veroordeling op, maar de Werkgroep BHV stapte naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om de veroordelingen teniet te laten doen. De groep belooft ook juridische bijstand aan toekomstige dienstweigeraars die een veroordeling vrezen.

Nu in het nieuws