Natuur opsnuiven in Hoge Kempen

Het recreatief fietsen zit meer dan ooit in de lift. Tot het einde van de zomervakantie toeren we wekelijks rond in Vlaanderen en delen onze bevindingen mee in het Magazine. Het gaat telkens om lusvormige trajecten, waarbij we al onze provincies aandoen. De uitgekozen fietsroutes zijn afgestemd op hobbyfietsers en sportievelingen die ongedwongen van de omgeving willen genieten.

fgousseau

Regio

Vanuit het Limburgse Zutendaal, dat zichzelf omschrijft als ‘het groenste snoepje van Vlaanderen’ kan je talrijke fietstochten ondernemen. We vertrekken van op het Kempisch Plateau, zakken af naar de Maasvallei en wagen ons tenslotte aan een nijdig klimmetje dat ons terug naar Zutendaal voert. Goed om weten is dat deze route twee toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen aandoet: Pietersheim aan het begin en de Mechelse Heide op het einde.

Kaart

We raadpleegden het fietsboekje De Maasvallei, samengesteld door de uitbaters van Hotel The Oak in Zutendaal. Omdat het parcours over knooppunten loopt, kun je de route zelf aanduiden op de fietskaart van het Fietsroutenetwerk Limburg. Die kaart kost 7,50 euro. Te koop bij: Toerisme Limburg, Willekensmolenstraat 140, 3500 Hasselt, 011-23.74.50, www.toerismelimburg. be, e-mail: info@toerismelimburg.be

Vertrekplaats

Wij vertrokken van op de parking van Hotel The Oak, Windmolenstraat 1, Zutendaal, waar je ook gewoon iets kunt drinken. Een alternatieve startplaats in Zutendaal-centrum is de omgeving van de kerk. Vanuit beide vertrekpunten, die in elkaars verlengde liggen, fietsen we via de Sprinkelestraat en de Graafgracht naar knooppunt 62. Daardoor komen er bij de totaalafstand van deze fietslus (heen- en terugweg meegerekend) 2 tot 3 kilometer bij.

Fietsverhuur

Bel naar het gratis nummer: 0800-96967. Fietsen kunnen daarna worden afgehaald in domein Pietersheim, Neerharenweg 12, 3620 Lanaken. Van daaruit kan je rechtstreeks naar knooppunt 63 rijden en inpikken op de route.

Wegtoestand

De toestand van de weg is overal vrij goed. De tocht begint met een leuke afdaling op een geasfalteerd fietspad door het bos. We verkennen een stukje fruitstreek en peddelen op de dijk langs de Maas en langs een oude Maasarm. We pikken een stukje jaagpad mee langs de Zuid- Willemsvaart, fietsen door dorpjes en natuurgebieden om te eindigen met een fiks klimmetje.

Veiligheid

Aan een drukke weg voor we Oud-Rekem bereiken, is het even oppassen. Ook in de diverse dorpskernen die je aandoet, kom je auto’s tegen. Maar langs de Maas, de Oude Maasarm en de Zuid-Willemsvaart, én in de bossen voel je je superveilig.

Picknickplekjes

Er zijn picknickplekjes bij de vleet op het traject, zeker langs de kanaal- en rivieroevers.

Horeca

The Oak is een aanrader als hotel, waar je van diverse fietsarrangementen kunt genieten. Info: www.hotel-the-oak.be of 089-79.14.01, . Onderweg zijn café-restaurant De Huiskamer aan het recreatiecentrum Sunclass Sonnevijver in Rekem, eetcafé Passerel aan de Heirstraat 86 in Vucht, en ‘t Salamanderke in recreatieoord Salamander aan de Joseph Smeetslaan 280 in Maasmechelen echte aanraders. In Zutendaal- centrum is herberg ‘t Dorp in de Hoogstraat 10 een bezoek waard. Het is een fietscafé met een gezellig binnenpleintje, waar een toeristische antenne is gevestigd.

Bezienswaardig

Het kasteel in Oud-Rekem en de dorpjes van de Maasvallei hebben alle iets pittoresks. Andere blikvangers zijn de imposante Sint-Barbarakerk in Eisden, die de hele omgeving domineert. Bovendien passeer je voormalige mijngebouwen en mijnwerkershuisjes én - niet te vergeten - het winkelcentrum Maasmechelen Village.

Traject

Als je het onderstaande knooppuntenoverzicht uitknipt, heb je een handige wegwijzer met het aantal af te leggen kilometers. Lange route langs de Maas (59 km):

62 -4 km- 63 -3,5 km - 58 -1 km - 53 - 0,5 km - 52 -6 km - 51 -2 km - 57 - 1 km - 56 - 8 km - 50 - 4 km - 49 - 4,5 km - 48 - 6,5 km - 55 - 6 km - 60 - 3,5 km - 61 - 8,5 km - 62 Korte route langs de Zuid-Willemsvaart (32 km): 62 - 4 km - 63 - 3,5 km - 58 - 4,5 km - 57 - 2 km - 55 - 6 km - 60 - 3,5 km - 61 - 8,5 km - 62 Gecomprimeerde combinatie van beide trajecten (39 km): 62 -4 km - 63 - 3,5 km - 58 - 1 km - 53 - 0,5 km - 52 - 6 km - 51 - 2 km - 57 -1 km - 56 - 2 km - 55 - 6 km - 60 - 3,5 km - 61 - 8,5 km - 62

Tekst: Jan VORSSELMANS Foto’s: Jan VORSSELMANS en Tony VAN GALEN Met medewerking van het tijdschrift Fietsen Moet Kunnen

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Reizen