Te gast bij Nele, Wies en Elza

Te gast bij Nele, Wies en Elza

Vakantie

Te gast bij Nele, Wies en Elza

Print
Net 21 was ze, toen Nele Verhegge haar plattelandshotel avant la lettre uit de grond stampte in Loppem, op een steenworp van Brugge. Want het melkveebedrijf overnemen van haar ouders, dat zag ze niet zitten. Gasten ontvangen in drie gastenkamers bij haar thuis wel. Ondertussen zijn we 15 jaar verder en doet Nele het nog steeds met evenveel, zoniet nog meer enthousiasme. Duizendpoot Wies zwaait de scepter in de keuken en heks Elza verwelkomt je vanaf september aan de kruidenacademie. Welkom in het jarige Hof Ter Pierlapont!

Leuke herinneringen

Vandaag telt Hof Ter Pierlapont 12 kamers, negen voor families (4 personen) en drie voor koppels (2 personen). Een full house betekent dus 42 gasten, geen sinecure. Maar dat schrikt Nele en Wies niet af, integendeel. “We houden van de mensen om ons heen, de verhalen en de leuke herinneringen achteraf.”

De uitbreiding van oorspronkelijk drie naar negen kamers kwam er al vlug, vertelt Nele. “Na amper één jaar wist ik dat dit mijn ding was. In 1994 stortte ik me vol overgave in het avontuur en besloot de schuur naast het huis van mijn ouders te laten verbouwen. Een grote gok, want het hoevetoerisme stond toen echt nog in zijn kinderschoenen. Maar mijn jeugdig enthousiasme liet zich niets in de weg leggen. Gelukkig maar, want vandaag zou ik wellicht wat bedachtzamer tewerk gaan.”

Familiekamers

Hof Ter Pierlapont werd genoemd naar de hoeve van Neles ouders. Die lag op het land- goed van Pierre Lapont. De schuur dateert al van 1850 en werd uitgerust met alle modern comfort. De familiekamers kregen een doorloop-indeling. Tussen de kamer van de ouders (met dubbel bed) en de kinderkamer (met een stapelbed en eventueel derde bed) bevindt zich de badkamer met toilet, lavabo en douche. Handig wanneer de kinderen al naar bed gaan, maar mama en papa nog niet.

Verder beschikt Hof Ter Pierlapont over verschillende zitkamers op de mezzanines in de gang. Hier kan je als gezin rustig tv-kijken of met vrienden een glas drinken. Beneden aan de trap vind je de honesty-bar (je neemt en noteert), met een uitgebreid assortiment van frisdranken, bier en wijn.

Troeven

Buiten op het erf zijn de kinderen koning. Van speelgoedtractors tot een ponyrit, begeleid door de echtgenoot van Wies. Hij maakt op geregelde tijdstippen ook huifkartochten in het Brugse Ommeland. En bij slecht weer is er nog altijd de stropiramide, een trekpleister voor jong en oud. Of kan je de kinderboerderij bezoeken van Neles zus, 200 m verder op de Zeedijkweg.

Wie het hoevehotel liever als uitvalsbasis gebruikt, heeft mogelijkheden te over. Hof Ter Pierlapont ligt in het groen, op slechts 1 km van de E40. Brugge bevindt zich amper 8 km verder en ook het Brugse Ommeland heeft heel wat bieden. Fietstochten bijvoorbeeld of een bezoek aan het kasteel van Loppem, de sterrenwacht van Beisbroek, het Boudewijnpark (dolfinarium), het domein van Tilleghem, enz.

Hekserij

Vanaf september 2008 waart er ook een heks rond op het Hof Ter Pierlapont. Elza Selleslaghs alias de heks Epona nodigt je, al dan niet vergezeld van haar zachtroze kaketoe Jena, uit voor een heksenwandeling of workshop. “Epona was de Gallische godin van de paarden”, verklapt Elza ons al, “en ik hou van paardenmiddelen.” Of oregano daar ook toe behoort, zal je zelf moeten ontdekken aan Epona’s kruidenacademie.

Lokale keuken

Wie al langer kan toveren, is kokkin Hedwige of Wies. Voor 6 of 26 personen, al haar gerechten zijn dagelijks even vers als creatief. De voorbije jaren heeft ze zich gespecialiseerd in lokale producten en… huiselijke gezelligheid. “Hier is geen plaats voor dikkenekken”, knipoogt ze.

Wie half pension boekt in Hof Ter Pierlapont, kan dagelijks rekenen op een zelfgemaakt driegangenmenu. Wies’specialiteiten zijn stoofvlees met appelmoes of het Oostendse vispannetje, appeltaart en rabarberclafoutis. Vanaf september voegt ze overal een vleugje hekserij aan toe…

Meubilair

De aankomst van een gast onderbreekt mijn exclusief vrouwelijk onderonsje met Nele, Elza en Wies. Peter Anderson uit Merksem stapt binnen. Hij komt hier al 15 jaar tot rust, met vrouw, dochter en ondertussen ook een schoonzoon. “Ik maak hier deel uit van het meubilair”, zegt hij zelf, “en zou dat niet anders willen.”

Hoe erheen:

Hof Ter Pierlapont ligt vlak bij afrit 7bis op de E40. H a s s e l t - L o p p e m : 175 km. Op 15 km van de kust.

Prijs:

Kamer met ontbijt 43 euro per persoon per nacht, half pension 53 euro p.p.p.n., van 1 tot 5 jaar 50% korting, van 6 tot 12 jaar 25% korting.

Kruidenacademie:

Op woensdagen 3, 10, 17 en 24 september, van 19u tot 22u.

Info:

http://www.hofterpierlapont.be

Sarah DE BEUCKELAER

NIET TE MISSEN