Werkloosheid in Mechelse regio stijgt met een vijfde

De nefaste gevolgen van de economische crisis laten zich volop voelen in ons arrondissement. Vooral jongeren en allochtonen zijn de eerste slachtoffers.

cgoesaert

De cijfers komen van het Regionaal Sociaaleconomisch Overlegcomité (RESOC). Deze harde cijfers hangen een weinig fraai beeld op van de economische evolutie van het voorbije jaar.

De werkloosheid steeg in maart in het arrondissement Mechelen tot 6,33 procent. Dat is een stijging van bijna een vijfde in vergelijking met een jaar geleden. Vooral de stad Mechelen kent met 9,2 procent een torenhoog werkloosheidspercentage. Dit betekent dat 9.387 mensen in de regio op zoek zijn naar een job, waarvan er 3.367 Mechelaars zijn.

Economische toplocatie

“De regio Mechelen blijft een economische toplocatie”, houdt Caroline Gennez (sp.a) er de moed in. Zij is voorzitter van het Regionaal Sociaaleconomisch Overlegcomité en Mechelse schepen van Werk en Economie.

“De overheidsinvesteringen in onze regio onder andere op het vlak van mobiliteit moeten dit nog verder versterken. Een bijkomende troef blijft het talrijke en diverse onderwijsaanbod in de stad en de regio. Ook de massale investeringen in sociale economie voorkomen nog slechtere cijfers en zullen er ook voor zorgen dat de regio onmiddellijk kan inspelen op een heropleving van de economie”, gelooft Gennez.

Als hoopvol signaal duidt Gennez het stijgende aantal vacatures aan. “Het aantal vacatures stijgt in onze stad en regio en dit veel sneller dan in de rest van Vlaanderen. Ook het aantal uitzendopdrachten, een belangrijke indicator van de evolutie op de arbeidsmarkt, klimt voor de regio Mechelen weer omhoog”, zegt Caroline Gennez.

“Bedrijven vergeten diversiteit”

Opvallend bij de stijgende werkloosheid is dat vooral jongeren en allochtonen de dupe zijn van de economische rampspoed. In deze groepen is ongeveer een derde meer werkloos ten opzichte van vorig jaar.

“De stijgingen zijn enorm. Jonge allochtonen werken vaker via uitzendkantoren met tijdelijke contracten en zijn dus makkelijk te ontslaan. Ze zijn ook actief in sectoren die het zwaarst getroffen worden”, zegt Hellen Larbi, die coördinatrice tewerkstelling is van vzw ROJM.

“We helpen met ons tewerkstellingsproject deze groep in hun zoektocht naar werk. Per dag komen nu een vijftigtal mensen langs onze dienst. We doen alles om ze te helpen, maar het is niet makkelijk. We kunnen geen wonderen verrichten, want voor bedrijven is diversiteit nu niet echt een prioriteit. Maar er zijn nu zoveel werkzoekenden dat de kwetsbare groepen zonder diploma’s het extra moeilijk hebben”, stelt coördinatrice Hellen Larbi.

Bert PROVOOST

MEER OVER Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio