Meneer Aart vreest einde van Sesamstraat

Print
Acteur Aart Staartjes (71), bekend van Sesamstraat, is boos. In een interview met De Volkskrant zegt Staartjes dat hij het ergste vreest voor het ooit zo populaire kinderprogramma.

Sesamstraat komt de laatste jaren vroeger en vroeger op het scherm. Momenteel wordt het om 17 uur uitgezonden. Volgens Staartjes ligt daar de oorzaak van de kelderende kijkcijfers.

"We verliezen alsmaar kijkers en winnen er geen enkele meer terug. Gemiddeld kijken minder dan 50 000 mensen naar het programma. Vroeger waren dat er 165 000", vertelt Aart Staartjes. "De beste uitzendtijd voor Sesamstraat is half zeven. Op dat uur haalden we lange tijd een half miljoen kijklustigen."

Familieprogramma

Volgens de acteur is Sesamstraat een familieprogramma. Die passen nog niet om half vijf. "Om 17 uur zitten veel kinderen nog in de opvang, waardoor het in de meeste gezinnen tot 18 uur een heksenketel is. Een half uur later is er veel meer rust: een ideaal moment voor Sesamstraat."

Het team van het kinderprogramma heeft het probleem van het uitzenduur al meermaals aangekaart bij de publieke omroep NPS, maar kreeg daar geen gehoor. Staartjes: "Wat we ook zeggen of doen, niemand luistert".

Vercommercialisering

De hele situatie zit Aart Staartjes bijzonder hoog: "NPS zegt dat Sesamstraat een speerpunt van de publieke omroep is. Maar ondertussen laten ze ons wel stikken. Sportprogramma's en 'Pauw & Witteman' zijn de favorieten."

"Dit heeft ongetwijfeld te maken met de vercommercialisering van de omroep", gaat de acteur verder. "In de strijd met de commerciële zenders denkt Hilversum alleen nog maar aan kijkcijfers. Die garanderen de hoogste reclame-opbrengsten."

Aart Staartjes verdedigt Sesamstraat, waaraan hij al sinds 1981 meewerkt, bijzonder hevig. Hij klaagt de publieke omroep nu aan omdat die "zijn echte taken niet meer vervuld".

MEEST RECENT