Nieuwe veerdienst valt in de smaak

Nieuwe veerdienst valt in de smaak

Nieuwe veerdienst valt in de smaak

Print
Bornem - De nieuwe veerdienst werd donderdag officieel ingewijd. We gingen dit weekend eens een kijkje nemen en vroegen de eerste passagiers wat ze van het nieuwe oversteekpunt vonden.

“Er hing lang een grijze lucht over de Schelde en het was bij momenten kil, maar wandelaars en fietsers waren toch al vroeg uit de veren om de overtocht te maken”, vertelt Peter De Lee, de kapitein aan boord van de Amritam III.

“Bij elke overtocht waren er wel passagiers om weer naar de overkant te varen. Vroeg in de namiddag zat ik al aan honderd reizigers. Dat belooft dus voor juli en augustus wanneer we elke dag oversteken.”

Vijfde generatie vissersgeslacht

De Schelde is voor de nieuwe veerman Peter De Lee geen onbekende. “Ik ben de vijfde generatie van een vissersgeslacht uit Lillo en was daar tot enkele jaren geleden de laatste visser van de rechteroever van de Schelde”, zegt hij. “Ik ken de stroom dus maar het Waasland en Klein-Brabant zijn voor mij wel nieuw.”

Bornemnaars Achiel Craenhals en zijn vrouw Irein De Saeger varen van Rupelmonde mee naar Wintam.

“Wij fietsen veel en kunnen via dit nieuwe veer onze fietstocht al eens korter houden”, vertelt het koppel.

Dronken op de Schelde

De oude veerdienst, die er meer dan veertig jaar geleden was, kan hij zich evenwel niet meer herinneren. Andere passagiers, zoals Bomenaar August Van Gysel en zijn vrouw Lydia De Bleser die nu in Steendorp wonen, weten wel nog dat het veer vroeger de ‘Vliegende Geit’ heette.

“Het werd zo genoemd naar een schipper uit Niel die dronken op de Schelde voer en beweerde dat hij een heks had zien overvliegen.”

Daarmee is het veer tussen Wintam en Rupelmonde nu echt van start gegaan. Er vaart voortaan wel geen veerboot meer tussen Rupelmonde en het Wintamse veer op de Rupel. Daar blijft alleen de oversteek naar Schelle bestaan.

Taf PAUWELS

Tot eind september tussen 7 en 21u op het uur en het halfuur. In april, mei en juni alleen in de weekends en op brugdagen. De overtocht is gratis.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio