Indiase kasseien Zandstraat barsten

Indiase kasseien Zandstraat barsten

Indiase kasseien Zandstraat barsten

Print
Herentals - Een aannemer begint vandaag met herstelwerkzaamheden in de Zandstraat. De handelaars kampen al met de nachtmerrie dat de straat weer heraangelegd moet worden.

Minder dan twee jaar nadat de Zandstraat, de Herentalse winkelstraat, helemaal werd heraangelegd, is er al een een probleem met het wegdek. De kasseien worden één na één losgereden. Ze barsten en verbrijzelen. De gootjes naast het wegdek liggen vol stukjes afgebroken kassei en de wegspringende stukjes hebben al gezorgd voor krassen op auto’s.

“Die kasseien deugen niet”, meent Roel Vervoort van het Vlaams Belang. “Het gaat om gelaagde stenen, waarvan de bovenste laag barst. Dat komt omdat de stenen losgereden worden door de bussen van de Lijn. Eens ze losliggen, versplinteren ze onder het gewicht van het verkeer."

Gemeentearbeiders moeten de losliggende stenen vervangen, maar dat is klungelwerk. Vervoort: "Mijn voorspelling is dat een aannemer straks heel de Zandstraat mag heraanleggen.”

Onvoldoende vast

Volgens Koen De Peuter van Bouwbedrijf nv De Peuter, de hoofdaannemer van de heraanleg van de binnenstad, is er niks mis met de kasseien zelf, wél met de manier waarop ze in het wegdek werden ingebed. “Van deze stenen wordt jaarlijks 250.000 vierkante meter in België ingevoerd en aangelegd”, zegt De Peuter.

“De stenen werden in de Zandstraat anders aangelegd dan op de Grote Markt. Op de markt werden ze, nadat ze in mortel werden ingebed, ook opgevoegd met cement. In de Zandstraat is dat niet het geval. Daar zijn ze opgevoegd met porfier, om het water te laten wegsijpelen. Maar daardoor liggen ze niet voldoende vast. Ze zijn zo ook meer onderhevig aan vorstschade."

Een studiebureau onderzoekt de zaak. Voorlopig zijn het de gemeentearbeiders die de slechte stenen blijven vervangen.

Marc HELSEN, Hans OTTEN

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio