Koekelberg ingestort na "lynchpartij"

Commissaris-generaal van de federale politie Fernand Koekelberg moet op bevel van de dokter twee weken thuisblijven. Hij is ingestort nadat hij vorige week opnieuw in opspraak kwam met betrekking tot een klacht over minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open Vld). De Padt heeft maandag samen gezeten met de politievakbonden. Die blijven achter hun commissaris-generaal staan.

ikerremans

De minister liet eerder al weten dat zijn vertrouwen in de politiebaas geschonden is omdat Koekelberg een anonieme klacht tegen De Padt niet had doorgestuurd naar het parket, hoewel de minister daar uitdrukkelijk had om gevraagd. Partijgenoot Karel De Gucht moest beslissen over een tuchtprocedure.

'Te belachelijk'

Koekelberg zelf zat dit weekend samen met de politievakbonden en noemde de klacht "te belachelijk" om aan het gerecht door te geven. Hij zei ook dat de aanvallen op zijn persoon "hard aankomen en dat die lynchpartij zijn gezondheid in gevaar brengt". Eveneens tijdens het weekend is de commissaris-generaal ingestort. Hij moet nu twee weken thuisblijven op aanraden van zijn dokter.

De vakbonden hebben ondertussen bedenkingen bij de hele zaak en wilden maandag ook de versie van de minister van Binnenlandse Zaken horen. Ze vinden het vreemd dat de nieuwe tuchtprocedure er net komt na de lovende evaluatie van de politiebaas. De Padt maakte die evaluatie van Koekelberg vorige week bekend. Hij kreeg een “goed met opmerkingen”.

Achter Koekelberg

Om die reden vermoeden de vakbonden dat de politiek Koekelberg weg wil. De Padt zelf ontkent dat, maar zijn uitleg kon de politievakbonden niet overtuigen. Ze blijven na een vergadering van 1,5 uur achter Koekelberg staan. "Hij kon er vlugger aan gewerkt hebben, maar is dat voldoende om zijn job af te pakken?", vertelt Patrick Debel van het ACOD.

Bovendien stellen de vakbonden zich ook vragen bij het optreden van minister De Padt. "Iemand schorsen zonder dat die persoon daarvan op de hoogte wordt gebracht, dat doe je niet", aldus het ACOD.

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) beslist deze week of Koekelberg geschorst wordt.

MEER OVER Guido De Padt

Nu in het nieuws