Chirurg UZA in opspraak wegens drugsgebruik

Print

Chirurg UZA in opspraak wegens drugsgebruik

Antwerpen - Een neurochirurg van het UZ Antwerpen ligt onder vuur omdat hij in zijn vorige functie in Nederland beschuldigd werd van drugsgebruik en problemen met zijn wachtdiensten.

In het Nederlandse tv-programma 'Zembla' gaf de voorzitter van het Nijmegense Radboudziekenhuis gisteren toe dat de beschuldigingen over drugsgebruik destijds onvoldoende onderzocht zijn.

Te laat

De betrokken neurochirurg - die nog dreigde om de uitzending via een kortgeding tegen te houden - kwam in 2005 op twee fronten onder vuur te liggen.

Een specialist in opleiding schreef een brief aan de Inspectie Gezondheidszorg. Volgens de schrijver “disfunctioneerde” de neurochirurg. Hij superviseerde operaties vanuit zijn woonplaats Amsterdam, waardoor hij in noodsituaties veel te laat in het ziekenhuis zou zijn. Niemand sprak hem daarop aan.

Drugs

In datzelfde jaar ontving het Radboudziekenhuis nog een andere klacht tegen de specialist. “Hij werd in een anonieme brief beschuldigd van drugsgebruik”, legt persvoorlichtster Gerda van Herwijnen uit. De man ontkende het drugsgebruik met klem.

Normaal moet een arts binnen 15 minuten na een oproep in het ziekenhuis staan. "Wij hadden aanwijzingen dat hij die voorwaarde niet kon vervullen", aldus van Herwijnen. "Na de gesprekken is de man uit eigen beweging vertrokken, hij is niet ontslagen.”

UZA

De neurochirurg kwam vervolgens richting ons land en bood zich in 2006 aan in het UZA. Neurochirurg en waarnemend diensthoofd Dirk De Ridder zegt dat er tot nog toe geen enkel probleem geweest is met de man in Antwerpen. “Hij functioneert heel goed bij ons.”

Kirsten Bertrand - Archieffoto

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio