Nieuwe verdachte voor aanslag op Britse soldaten opgepakt

Er is opnieuw een verdachte aangehouden voor de aanslag op de Britse legerkazerne in Massereene, in het noordwesten van Belfast, bijna een maand geleden. Het gaat om een 19-jarige jongeman. Bij de aanslag kwamen twee Britse soldaten om het leven.

ikerremans

Er is al één persoon in beschuldiging gesteld voor vijf pogingen tot moord en verboden wapenbezit. De 41-jarige Colin Duffy is een voormalige topfiguur van het vroegere Ierse Republikeins Leger (IRA). Zijn betrokkenheid is bewezen door DNA-sporen op een handschoen. Hij verschijnt opnieuw voor de rechter op 21 april.

Splintergroepen

Duffy is de enige verdachte die ook aangeklaagd is. Eerder werden wel nog twee andere verdachten gearresteerd. Het Real IRA, een splintergroep van het IRA, eiste de aanslag op.

Op 7 maart werden de twee Britse soldaten neergeschoten door de inzittenden van een zogenaamde pizzabestelwagen. Vier anderen raakten gewond.

Vredesakkoord

Twee dagen later, op 9 maart, werd ook een politieagent neergeschoten in Noord-Ierland. Het Continuity IRA, een andere afsplitsing, zou verantwoordelijk zijn voor die aanslag. Wegens de moord op die agent zijn al drie mensen van 17, 21 en 37 jaar beschuldigd.

Ierland heeft dertig jaar lang geweld gekend, maar na het vredesakkoord van 1998 was dat stilgevallen. De afgelopen tien jaar was het relatief rustig in het land, maar de vrees voor dissidente republikeinen is altijd blijven bestaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER