Antwerps bedrijf scoort met Poolse poetsvrouwen

Serwis Domowy opent volgende week een tweede kantoor in Antwerpen. In twee jaar tijd zet het bedrijf met dienstencheques 250 Poolse poetsvrouwen aan het werk. Een succes.

Peter Van Dyck is de directeur van het nog jonge bedrijf Serwis Domowy. “We zijn een Belgisch bedrijf”, zegt Van Dyck. “Alleen is ongeveer 98 procent van onze werknemers afkomstig uit Polen. Maar iedereen is welkom. Zo hebben we ook iemand van Turkse afkomst. We werken met dienstencheques en behoren tot de groep Dienstenthuis. Onze werknemers krijgen ook lessen Nederlands. Onze klanten zijn vooral Belgen.”

Poll

Serwis Domowy begon twee jaar geleden met een kantoor aan de Frankrijklei. “We hebben ondertussen zo veel thuishelpers dat we een tweede kantoor nodig hebben”, zegt Van Dyck. “Bovendien verwachten we nog sterk te groeien. Polen is lid van de Europese Unie, maar er is nog geen akkoord over het vrije verkeer van personen. Die beslissing valt mogelijk in mei. Ik vermoed dat dan veel Polen naar Antwerpen komen. Daarom het tweede kantoor aan de Lange Leemstraat.”

De Poolse poetsvrouwen liggen zelf aan de basis van het succes. “Veel van onze werkneemsters werkten in het verleden in het zwart”, zegt Van Dyck. “Als ze bij ons beginnen, hebben ze dus al een klantenbestand van vier of vijf mensen. Die klanten nemen ze gewoon mee naar Serwis Domowy. Daarnaast zoeken we zelf nog steeds naar nieuwe klanten.”

Peter Van Dyck beseft dat ook de Poolse mannen gegeerd zijn als klusjesman. “Zij hebben net als de vrouwen een goede reputatie. Toch zijn we niet van plan om binnen Serwis Domowy een klusjesdienst te starten.” Dienstencheques kunnen onder andere voor huishoudhulp gebruikt worden. De klant betaalt 7,50 euro per cheque. Hier staat één prestatie- uur tegenover. Door het fiscaal voordeel is de werkelijke kost van een dienstencheque ‘maar’ 5,25 euro.

Sacha VAN WIELE

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio