Dr. Schaar wil kinderproject in gruwelhuis

Michel Schaar (60), de Brusselse arts die volgens Geneviève Lhermitte mee verantwoordelijk was voor de vijfvoudige kindermoord in Nijvel, wil kinderen opvangen in het moordhuis. ”Ik wil het huis kopen om er de vzw ’de glimlach van de kinderen van Moqadem’ in onder te brengen”, aldus de dokter.

kscherpenberg

In zijn dokterskabinet aan de Alsembergsesteenweg in Vorst, staan foto’s van Yasmine, Nora, Myriam, Mina en Mhedi, de kinderen die door hun moeder Geneviève Lhermitte werden omgebracht. Schaar probeert zijn vroegere leven weer op te nemen, maar gemakkelijk gaat het niet. Op het proces zijn diepe wonden geslagen. ”Ze hebben me onterecht zaken in de schoenen willen schuiven”, zegt Michel Schaar.

Kandidaat-koper

Binnenkort wordt de woning waar de kindermoorden plaatsvonden en waar hij een verdieping betrok, openbaar verkocht. “Ik ben kandidaat- koper, ja. Op voorwaarde dat het betaalbaar blijft, natuurlijk.” “Ik heb het huis aan de Nijvelse Generaal Jacqueslaan in 2000 al eens gekocht maar schonk het eigendomsrecht toen aan het echtpaar Moqadem-Lhermitte. Nu ze in een echtscheidingprocedure verwikkeld zitten, wordt het openbaar verkocht. Ik zou het graag willen kopen om er de vzw ’de glimlach van de kinderen van Moqadem’ in onder te brengen.

Eerbetoon

Bouchaib Moqadem (44), de vader van de vermoorde kinderen, wil samen met dr. Schaar minderbedeelde kinderen uit ons land met vakantie sturen naar Agadir in Marokko. Maar ook zieke Marokkaanse kinderen naar België halen om ze hier te laten behandelen. Of en hoe dat allemaal te regelen is, moet nog verder worden bekeken. De vzw is volgens Schaar en Moqadem een eerbetoon aan de vijf slachtoffertjes.

Dokter Schaar is onlangs voor het eerst teruggegaan naar het gruwelhuis. Om nog wat persoonlijke spullen op te halen. Voor zover die er nog lagen, want er zijn inbrekers gepasseerd. De openbare verkoop komt er nog voor de zomer. Burgemeester Pierre Huart van Nijvel verklaarde eerder al dat de gemeente Nijvel het pand wilde kopen om er een sociale functie aan te geven. “In de begroting 2009 was zelfs een bedrag voorzien voor de aankoop. Als mijnheer Schaar, met wie we al enkele keren rond de tafel zaten, er een vzw wil oprichten die zich het lot van minderbedeelde en zieke kinderen aantrekt, kunnen we dat project alleen maar steunen”, zegt Huart.

Wat de reputatie van Schaar betreft, zegt de burgemeester dat hij zich enkel op feiten en niet op geruchten baseert.

Satanische sekte

Het gruwelhuis stond al eens te koop. Tot men erachter kwam dat een satanische sekte het pand via stromannen wilde kopen om er bijeenkomsten te organiseren. De onderzoeksrechter heeft de verkoop toen op vraag van Moqadem tegengehouden.

Thierry GOEMAN

MEER OVER Nijvel