Sint-Jozef ontsnapt aan Lange Wapper

Sint-Jozef ontsnapt aan Lange Wapper

Sint-Jozef ontsnapt aan Lange Wapper

Print
Voor de 550 jongeren van dienstverleningscentrum Sint- Jozef aan de Luchtbal is er nog hoop. Of de Lange Wapper er komt of niet, meer dan waarschijnlijk zal het instituut verhuizen.

De donkere wolk met de naam Lange Wapper boven het Sint-Jozefinsituut lijkt stilaan weg te trekken. In het instituut verblijven 550 jongeren met een motorische en/ of fysieke handicap.

De komst van de Lange Wapper, vlak naast of zelfs over het terrein, was voor de directie een reden om de alarmbel te luiden. Na een hevige protestactie vorig jaar in juni en nogmaals een noodkreet vorige maand, komt er nu schot in de zaak.

Nieuwe locatie

De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) kreeg van de Vlaamse regering de opdracht om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie voor Sint-Jozef. Hulp kwam uit het noorden van Antwerpen.

In Brasschaat is er nog plaats beschikbaar en burgemeester Dirk de Kort zag wel wat mogelijkheden. “Iedereen weet dat, met of zonder Lange Wapper, Sint-Jozef daar niet goed gelegen is. We hebben hier de mogelijkheid gekregen om militair domein aan te kopen en zijn dat gaan onderzoeken. Er is nog niets beslist, maar de mogelijkheden zijn er.”

Meerdere mogelijkheden

Momenteel komen er wel meerdere sites in aanmerking. In Brasschaat is er het kamp Noord en de Coppenskazerne langs de Sint-Jobsesteenweg. Die laatste plek is echter al voorbehouden voor industrie- en dienstenzone.

Andere mogelijkheden zijn een voormalige militaire site op Linkeroever en een lap grond in Wijnegem die al voorbehouden was voor sociale woningbouw. Er is dus nog niets beslist, maar de zoektocht gaat voort. Voor Sint-Jozef is er dus hoop. De koffers mogen nog even op zolder blijven, maar een verhuizing lijkt nu dichterbij dan ooit.

Marc DE SWERT

www.gva.be/oosterweel

Nu in het nieuws