Personeel metaalbedrijf blijft staken

De poort bij metaalbedrijf ESP in Geel stond maandagmorgen wagenwijd open, maar geen enkele bediende of arbeider ging binnen. De staking was algemeen en gaat voort.

knuyens

Het voorbije weekend haalden de vakbonden fors uit naar de directie van ESP. Ze waren woedend omdat drie arbeiders op een brutale manier op straat waren gezet. Onverwacht en zonder overleg.

Een arbeider vertelt hoe snel alles werd afgehandeld. “Ze zouden binnen de 24 uur drie mensen ontslaan. De mededeling was amper koud of er stond al een arbeider op straat. Dat was geen ontslag binnen de 24 uur, maar binnen de 24 seconden. Ongehoord. De betrokken collega had de bui niet zien aankomen en was al lachend naar de personeelsdienst gegaan.”

Staking niet evident

“De directie dacht door snel drie arbeiders aan te duiden dat de rest zich uit schrik voor zijn job rustig zou houden”, legt Luk Hendrickx van het ACV uit. “Ze heeft zich vergist. We beseffen dat het stakingsmiddel in deze crisistijd, niet aangewezen is, maar dit kunnen we echt niet pikken. De arbeiders beseffen maar al te goed dat ze morgen op dezelfde schandalige manier kunnen worden ontslagen.”

“De directie probeert op een goedkope manier de crisis aan te pakken op de kap van de arbeiders”, meent Hans Vaneerdewegh van het ABVV. “Toch bestaan er alternatieven, maar we kregen zelfs de kans niet om onze voorstellen te formuleren.”

Het deed de vakbondsmannen maandagmorgen duidelijk deugd dat hun oproep zo goed was opgevolgd. “Zelfs de bedienden bleven uit solidariteit buiten”, zegt Vaneerdewegh. “De staking wordt morgen (vandaag, red.) voortgezet. De directie heeft de boodschap blijkbaar begrepen en maakt dinsdagnamiddag tijd voor ons vrij.”

De directie wilde maandag geen commentaar geven op het sociaal conflict.

Alex KESTENS

MEER OVER ASV Geel

MEER OVER VOETBAL