Boterlaerhof staat te koop

Boterlaerhof staat te koop

Boterlaerhof staat te koop

Print
Deurne - Het zijn mooie tijden voor wie een van de vele kastelen van Deurne wil bezitten. Behalve het koetshuis van Zwarte Arend staat nu ook het Boterlaerhof te koop.

Deurne was van de vijftiende tot de zeventiende eeuw een rijke en groene gemeente die zeer in trek was bij welstellende Antwerpenaars die dicht bij huis een ‘Hof van Playsantie’ wilden bezitten.

Zo ontstonden onder meer de kastelen Zwarte Arend, Te Couwelaer, Gallifort, Venneborg, Rivierenhof, Sterckshof, Boterlaerhof , Boekenberg en Bisschoppenhof. Sommige kastelen werden door brand of oorlog verwoest, het Sterckshof kennen we allemaal als museum, maar het Boterlaerhof is nog steeds particulier eigendom.

Meermaals heropgebouwd

Het eerste Boterlaerhof aan de huidige Vaartstraat en de Ruggeveldlaan werd gebouwd in 1593 als brouwerij, zoals er zoveel waren in de regio, dank zij het zuivere water. In 1626 maakte de edelman Herman Dassau er een kasteeltje van, met boomgaarden, een visvijver, fonteinen en een slotgracht die in verbinding stond met de Herentalsevaart. In 1860 gooide J. Van Strydonck het tegen de grond om er een nieuw kasteel te zetten. In 1904 brandde dat af en werd het nog eens heropgebouwd.

Van het oorspronkelijke kasteel, waar volgens de overlevering schilder Peter Paul Rubens zich graag kwam ontspannen, is dus niets meer over. Nadien was het onder meer een dokterspraktijk en een restaurant. Het is nog steeds een fraai kasteeltje met acht grote kamers, een groot koetshuis en een uitgestrekte tuin van 28.000 m².

“Wij hebben het kasteel in 2000 gekocht om er onze maatschappelijke zetel en kantoren in onder te brengen”, zegt de huidige eigenaar, projectontwikkelaar DVG-Investa, zelf gespecialiseerd in historische panden en kantoren. “Maar omdat we de voorbije jaren steeds meer actief werden in Oost-Vlaanderen en Brabant, verplaatsen we nu onze zetel naar het vroegere postgebouw aan de Gentse Korenmarkt, en verkopen we dit kasteel met pijn in het hart.”

Boris ROUSSEEUW

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio