20 psychopaten in gemiddelde Vlaamse school

Twee op de honderd scholieren in het middelbaar onderwijs zouden psychopatische karaktertrekken vertonen. Bij volwassen vertoont gemiddeld maar één op de honderd die karaktertrekken.

ghouben

Als een gemiddelde middelbare school ongeveer duizend leerlingen telt, betekent dat dus 20 leerlingen met psychopatische trekken: Ze zijn extreem manipulatief, kennen geen angst maar ook geen liefde of andere emoties, ze hebben geen geweten en kunnen zich niet inleven in het leed van medeleerlingen, ze liegen als de beste.

"Ik blijf meestal kalm"

Dat blijkt uit onderzoek door de vakgroep Psychoanalyse van de Universiteit Gent. De onderzoekers lieten 536 leerlingen in twee ASO-scholen anoniem een vragenlijst invullen.

Via vragen werd gepeild naar hun eventuele gebrek aan emotie of naar hun talent om vals te spelen. De vragen van de Scandinavische onderzoeker Henrik Andershed zijn voor het eerst in ons land toegepast op 'gewone' leerlingen tussen 12 en 17 jaar.

Opvolgen

Het onderzoek toont aan dat psychopatische karatkertrekken al op jonge leeftijd aanwezig zijn, maar hieruit besluiten dat de kinderen ook als volwassenen psychopaten zullen worden, is volgens de onderzoekers een brug te ver.

Bij het ouder worden, verdwijnen of milderen de beschreven karaktertrekken meestal. De kinderen met de bewuste trekken goed opvolgen, is volgens het onderzoek het enige zinvolle.