1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Lillo en Stabroek in de ban van het gansrijden + Foto's

Zondag kroonden de groengele ruiters van Hoevenen de folkloreruiters van Lillo hun koningen. Dat zijn meteen de laatste nieuwe vorsten van 2009.

kscherpenberg

In Lillo ging de kop er historisch vroeg af. Pascal Van Meir (31) uit Berendrecht kroonde zich, net als in 2001, koning. In Hoevenen was het schemerdonker voor er een koning was. Daar was het de jonge Stef Nys (25) die de ganzenkop te pakken kreeg.

Lillo

Het was jaren geleden dat er nog zo vroeg in de namiddag een koning werd gekroond. De Koninklyke Fanfare van Lilloo Statie gaf in het miniatuurcentrum van Lillo nog volop katoen, toen Pascal Van Meir om 17.15u op het Kazerneplein aan de haal ging met de begeerde ganzenkop.

De 37-jarige havenarbeider uit Berendrecht werd ook in 2001 al koning van de Ware Gans. Pascal ging aan de haal met een premie van 3000 euro.

Deze editie van het gansrijden was voor het Scheldedorpje meteen een generale repetitie voor het grote werk van volgende zondag. Dan geven alle gansrijdersmaatschappijen elkaar hier partij voor de strijd voor de felbegeerde titel van keizer.

Hoevenen

In tegenstelling tot de collega’s van Lillo streden de geelgroene ruiters van Hoevenen tot schemerdonker om uit te maken wie volgende week mee mag als nieuwe koning naar het keizerrijden in Lillo. Meer dan één uur sleurden de gansrijders aan de blote ganzennek. Vruchteloos, tot Stef Nys even over halfzeven erin slaagde de kop van de gans in zijn handen te houden.

De 25-jarige arbeider kreeg voor de eerste keer in zijn nog jonge carrière de koningskroon opgezet en de scharlaken mantel omgegord. De Hoevense gansrijder krijgt er bovenop nog een premie van 5.205 euro. De premiepot was nooit rijker gevuld dan dit jaar.

Erik VANDEWALLE

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio