Kanaalboulevard moet noorden van Turnhout ontlasten

Open Vld heeft een voorstel gedaan voor een nieuwe weg in het noorden van Turnhout: de Kanaalboulevard. Die weg, parallel aan het kanaal, moet Brug 1 en Brug 2 met elkaar verbinden.

knuyens

Volgens Open Vld zitten er in de Noordboulevard een aantal knelpunten. “Zo is er de smalle Brug 1, de Akabelokalen en de smalle Hollandsestraat”, vertellen Bart Voordeckers en Jan Maes van Open Vld. “Het sluiten van de ring is geen optie, want dat tracé is geschrapt in 2004.”

De partij presenteert de Kanaalboulevard. Het verbindt de huidige Veldekensweg met de Uitbreidingsstraat. “De weg heeft in elke richting één rijstrook en er mag 50 kilometer per uur gereden worden. Er zou alleen lokaal en gemotoriseerd verkeer op komen. Fietsers en voetgangers kunnen terecht op de kanaaldijk.”

Lussensysteem

“Doordat de weg lager gelegen is, ondervindt niemand er geluids- of gezichtshinder van. Hier en daar komt er ook een groene overkapping, zodat de bewoners van de woonwijken ook op het fiets- en voetpad geraken.” De partij denkt ook aan een ander lussensysteem voor de binnenstad.

Bruyne Strijd

Schepen van Mobiliteit Dimitri Gevers (sp.a) is niet overtuigd. “Als je de Kanaalboulevard aanlegt zonder Noordboulevard, dan moet al het verkeer van het centrum over een brug om die weg te nemen. Dat lijkt me geen goed idee. Als de Kanaalboulevard er komt in combinatie met de Noordboulevard, vind ik het een waardevol voorstel. Maar waarom zouden we de Bruyne Strijd uitsluiten van het centrum? Het is niet omdat het tracé van de ring afgekeurd is, dat de stad geen weg achter het woonproject kan leggen. Ik denk dat met deze weg het kanaal, dat voor toerisme bedoeld is, sowieso het dupe wordt.”

Maar de schepen wil dit voorstel - en ook het doortrekken van de ring - op tafel leggen bij het overleg voor de mobiliteitsstudie van de provincie.

Marian MICHIELSEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout