Erop of eronder voor Obama en Geithner

Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van financiën, zal maandag een nieuw plan voorstellen om de banksector te bevrijden van de rommelkredieten. Geitner zou volgens Amerikaanse bronnen strengere controle op de banken voorstellen en een nieuw overheidsbedrijf lanceren dat de toxische activa moet opkopen.

ghouben

Voor de regering van Obama is het nu erop of eronder. In feite moet dit plan, na veel discussie en aanpassingen aan de eerder voorgestelde maatregelen, eindelijk de onzekerheid op de financiële markten wegnemen.

Lijken in de kasten

De voorbije weken werden voortdurend nieuwe maatregelen of uitbreidingen voorgesteld omdat de werking van de banken wereldwijd nog altijd stokt. Ze zijn door de lijken die overal nog in de kasten zitten, te terughoudend om kredieten te verstrekken en verlammen de wereldeconomie.

Drie pijlers

Het definitieve plan Geithner steunt op drie pijlers. Er zou ten eerste een nieuw overheidsbedrijf komen, mogelijk Public Investment Corp. genaamd, waarmee de Amerikaanse regering de aankoop van toxische kredieten en waardepapieren tot 1.000 miljard dollar mogelijk maakt. Dat schrijft The Washington Post zondag.

Daarnaast zou de overheid financiële garanties voorzien voor private investeerders die rommelkredieten van de banken opkopen. Onder private investeerders rekent men ook hefboomfondsen, private-equityspelers en pensioenfondsen.

Een derde pijler is de uitbreiding van de kredietfaciliteit van de Amerikaanse centrale bank voor het TALF-plan (Term Asset-Backed Securities Loan Facility). TALF kocht tot dusver allerhande nieuw uitgegeven herverpakte consumptie - en KMO-kredieten. Het plan-Geithner zou TALF uitbreiden tot oudere effecten, om de rommelkredieten ook langs deze weg te kunnen opkopen.

Obama niet zo populair

President Obama doet het goed bij het grote publiek, maar op Wall Street groeit de kritiek. Omwille van de aanslepende onduidelijkheid over de reddingsplannen, maar ook na zijn aanvaring met de verzekeraar AIG en de bonussenkwestie.