Geen bouwgrond voor mensen zonder band met de gemeente

In één derde van de Vlaamse gemeenten zullen bouwgronden op nieuwe verkavelingen enkele bestemd zijn voor mensen die "een band" met de gemeente hebben. Dat is het gevolg van een decreet van de Vlaamse regering dat vanaf september van kracht wordt.

DS/HN

Het gaat om 67 gemeenten aan de kust, aan de grens met Nederland, rond Brussel en in de groene rand rond Antwerpen en Gent. Een op de drie Vlamingen woont in zo'n gemeente.

Het decreet is niet zo strikt dat enkel inwoners van de gemeente een bouwplaats op een nieuwe kavel kunnen kopen. Onder het hebben van "een band" met de gemeente verstaat men ook mensen of buitenstaanders die al twee jaar in de gemeenten in kwestie wonen, die er werken of die er familieleden hebben wonen.

Wonen in eigens streek

Het Vlaams parlement keurde woensdag het nieuwe grond- en pandendecreet goed. Het decreet is van de hand van minister Dirk Van Mechelen (Open VLD) en bevat een nieuwe regeling om betaalbaar wonen in eigen streek te bevorderen.

Drie jaar

Om de drie jaar gaat de Vlaamse overheid de lijst van gemeenten waar de regel van toepassing is updaten. Bedoeling is om de toevloed van Franstaligen rond Brussel, van gepensioneerden en rijke buitenlanders aan de kust, van Nederlanders in het noorden van Antwerpen en van welstellende stadsbewoners in de groene rand rond Gent en Antwerpen in te dijken.