Vankrunkelsven wil roken in de buurt van kinderen verbieden

Open Vld-senator Patrik Vankrunkelsven heeft een wetsvoorstel klaar dat roken in de buurt van kinderen, dus ook in de huiskamer, zou moeten verbieden.

pirombouts

Vankrunkelsven (51) wijst in zijn hoedanigheid als huisarts op de gevaren van passief roken. "Ik vind het de plicht van de overheid om kinderen te beschermen. Roken in een gesloten ruimte terwijl er kinderen bij zijn, moet verboden worden. Daar is maar één reden voor: het is moordend", stelt Vankrunkelsven.

Blanpain

Het idee waarop het wetsvoorstel gebaseerd is, is afkomstig van professor-emeritus Roger Blanpain. Die pleit al langer voor een verbod op roken in aanwezigheid van kinderen. Hij pleitte twee jaar geleden zelfs voor werkstraffen als ouders blijven roken in het bijzijn van hun kinderen.

Privacy

De Vlaamse Liga tegen Kanker is gewonnen voor het initiatief. De privacycommissie is echter niet te spreken over het mogelijke verbod. Vankrunkelsven meent echter dat de volksgezondheid voorrang moet krijgen op het recht op privacy.

Vankrunkelsven wil eerst een verbod op roken in de auto. De oud-VU-voorzitter hoopt dat de sociale controle zal leiden tot het stoppen van roken bij kinderen.