"Ja, ik ben een echte tjeef"

Ja, ik ben een echte tjeef

"Ja, ik ben een echte tjeef"

Print
“Op de VRT had ik al de reputatie een supertjeef te zijn. En ja, ik geef het toe: ik bén een tjeef. Ik zie het woord zelfs als een koosnaampje. Want een tjeef is iemand die niet halsstarrig aan zijn principes vasthoudt maar altijd compromissen zoekt. Net dat is waar wij Belgen in Europa om bekendstaan”, zegt Ivo Belet (49). De voormalige VRT-journalist die in 2004 de overstap maakte naar de CD&V en sindsdien in het Europees parlement zetelt, kijkt tevreden terug op zijn eerste vijf jaren in de politiek.

U was 20 jaar journalist bij Concentra en de VRT, en nu bent u vijf jaar politicus. Benadert een politicus de politiek anders dan een journalist?

“En of. Het valt me op hoe vaak journalisten spoken zien, dingen zoeken die er niet zijn. Neem nu het ontslag van Yves Leterme, Jo Vandeurzen en Inge Vervotte. Als ik in sommige kranten lees dat dat een strategie zou zijn geweest om binnenkort weer door de grote deur binnen te komen, vind ik dat onvoorstelbaar. Wie Jo Vandeurzen een beetje kent, weet dat dat je reinste onzin is. Maar ik beken: als journalist heb ik me daar ook vaak schuldig aan gemaakt.”

U begrijpt niet dat sommigen België willen splitsen. Dan moet u blij zijn dat het kartel met de N-VA voorbij is?

“Het kartel was een verstandshuwelijk dat ons politiek veel heeft opgeleverd. Mede dankzij het kartel heeft de CD&V nu de leiding over de federale en Vlaamse regering. Maar de tijd van de kartels is voorbij. Het zij zo.”

Yves Leterme heeft u naar de CD&V gehaald. En tijdens de regeringsvorming was u ook even zijn woordvoerder. U kent hem dus erg goed. Is hij zo’n koppigaard of heeft hij gewoon de perceptie tegen?

“Ik ken Yves vooral als een maniakale werker. Wij hebben vooral een sms-relatie (lacht). Ik heb enorm veel respect voor hem. En ja, hij had de perceptie tegen: een aantal partijen en media lustten hem niet en wilden hem kost wat kost kapot krijgen. Dat is gelukt. Maar ik geloof rotsvast dat hij terugkeert.”

Dat geldt ook voor Jo Vandeurzen die op 7 juni haast zeker de stemmenkoning van Limburg wordt?

“Jo heeft ongelooflijk veel krediet opgebouwd bij de Limburgers, zeker na de Fortiscommissie waar hij nog veel sterker is uitgekomen. Jo moet terugkeren, want dat is goed voor heel Limburg.”

Wat gaat uzelf doen na 2014, als uw tweede Europees mandaat er op zit?

“Dat weet ik echt niet.”

Burgemeester van Hasselt - die rol zou u wel liggen?

“Dat zou mooi zijn, al krijg je de socialisten niet snel van die stoel af (lacht). Feit is dat Hasselt, samen met Genk in een bipool, enorm veel troeven kan hebben in de Euregio. We moeten daar dringend meer werk van maken, vooral op cultureel vlak.”

Yves LAMBRIX/Marc VAN DE WEYER

Lees meer in de weekendkrant.

Nu in het nieuws