Studenten redden oude perkamenten uit ingestort archief

Een vijftal studenten van de opleiding Conservatie en Restauratie aan de Antwerpse hogeschool Artesis zijn door de stad Keulen gevraagd om te helpen met de restauratie van het ingestorte stadsarchief. De studenten zijn alvast op het verzoek ingegaan en wachten ongeduldig op het positieve seintje uit Keulen.

wverhaert

Een groot deel van het historisch stadsarchief in het centrum van Keulen stortte begin maart in. Om de waardevolle stukken zo vlug mogelijk te verzamelen en te restaureren, doet Keulen een beroep op de studenten van de opleiding Conservatie en Restauratie, gespecialiseerd in papier, in Antwerpen. Een kans die de studenten met beide handen willen grijpen.

“Ik kan elk moment het verlossende telefoontje krijgen. De Keulse oproep geeft de studenten de unieke kans om hun opleiding in praktijk om te zetten”, vertelt de coördinator voor de reis Lieve Watteeuw.

Containers

In Duitsland werken restaurateurs en Duitse studenten, gespecialiseerd in restauratie, al wekenlang in drie shiften aan de beschadigde perkamenten en de historische documenten.

De restaurateurs zijn er in geslaagd zowat veertig procent van de documenten uit het puin te halen, te inventariseren en te restaureren. Maar er liggen nog talloze dozen met perkamenten in containers opeengehoopt.

Reiniging

De studenten krijgen de taak de beschadigde perkamenten voorzichtig uit de kartonnen dozen te halen en op te lijsten. De studenten zullen speciale handschoenen en maskers dragen om de breekbare perkamenten en de historische documenten te bewaren.

Vervolgens moeten de ze de beschadigde en natte stukken zorgvuldig nakijken, afstoffen, reinigen, inpakken en doorsturen naar een opslagplaats waar ze worden gedroogd.

Solidariteit

“Hoe langer wij in België blijven, hoe meer de stukken beschadigd worden”, vertelt Watteeuw onrustig. “Naast de beschadigde stukken, doen wij het ook uit solidariteit met Duitsland. De instorting van het stadsarchief moet voor het land een enorme domper zijn. Het stadsarchief is nu eenmaal het verleden van een land.”

Het archiefgebouw uit de jaren zeventig herbergde historische documenten, plattegronden en foto’s. Sommige gaan terug tot 922. De collectie behoort tot de uitgebreidste en kostbaarste van Europa. Zo bracht schrijver en Nobelprijswinnaar Heinrich Böll er zijn literaire nalatenschap onder.

“De studenten weten nog niet welk deel van het archief ze moeten restaureren. Dat zal pas in Duitsland duidelijk worden. Maar daar breken ze hun hoofd niet over. Elk stuk of werk is voor hen even belangrijk”, besluit Wateo.

© 2009 – StampMedia – Haik Guevorkian

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio