"België investeert te weinig in dichte wegennet"

België investeert te weinig in dichte wegennet

"België investeert te weinig in dichte wegennet"

Print
Volgens mobiliteitsorganisatie Touring investeert België veel te weinig in zijn wegennet. Nochtans heeft ons land met bijna 5 km wegen per km2 het dichtste wegennet van alle Europese landen. "De automobilist heeft recht op meer comfort en veiligheid voor de prijs die hij betaalt", aldus Touring.

"Een complete wanverhouding in de investeringen zorgt ervoor dat ons wegennet het per jaar met slechts 830 miljoen euro gewestelijke overheidssteun moet stellen en ongeveer 400 miljoen euro gemeentelijke overheidssteun tegenover bijna 3 miljard voor de spoorwegen en 1,7 miljard voor bussen en metro."

12 miljard

De mobiliteitsorganisatie vindt die inspanningen onvoldoende als je weet dat het openbaar vervoer alleen maar geld kost en dat de overheid via de automobilisten 12 miljard euro per jaar binnenrijft.

Uit een onderzoek, samen met de Internationale Automobielfederatie FIA blijkt bovendien dat België het dichtste wegennet van Europa heeft. Tweede in het rijtje is Nederland, met 3 km wegen per km 2. Het gaat wel enkel om de Europese landen waarvan cijfers beschikbaar zijn.

Minder ongevallen

Touring erkent dat, onder andere de Vlaamse overheid, de laatste jaren inspanningen heeft gedaan, "maar we staan mijlenver van de andere Europese lidstaten". Onderzoek van de FIA wijst nochtans uit dat betere wegen zorgen voor minder ongevallen, een vlottere verkeerscirculatie en uiteindelijk ook minder vervuiling.

Volgens Touring kan België best een voorbeeld nemen aan de Amerikaanse president Barack Obama. Die kondigde in december al grote investeringen voor de Amerikaanse wegen aan. Zo wil Obama onder andere nieuwe jobs creëren. Binnen Europa zijn de beste leerlingen Noorwegen, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

Nu in het nieuws