Ideeën zijn als eieren

Op 17 maart gaf kinder- en jeugdschrijver Geert De Kockere een lezing in de bibliotheek van Lille. Dat gebeurde in het kader van de jaarlijkse jeugdboekenweek die loopt van 15 tot 29 maart. Kinderen kunnen dit jaar hun gedachten de vrije loop laten want het thema is niets minder dan ‘fantasie’.

wverhaert

“Ik ben een schrijver, want ik schrijf alles op.” Zo begon De Kockere zijn lezing voor de leerlingen van het vijfde leerjaar uit Gierle. De Kockere vervolgde zijn verhaal door uit te leggen wat gedichten voor hem juist zijn.

Gedachten versus gedichten

“Gedichten zijn … gedachten die heel dicht bij mekaar staan. En die schrijf ik het liefst! Vroeger hield ik niet van lezen. Ongetwijfeld doen enkelen onder jullie dat ook niet."

"Ik beleefde veel liever zelf avonturen door buiten te spelen. Ik schrijf dus gedichten om jullie een verhaal te vertellen, zonder dat jullie er al te veel tijd in hoeven te steken om het te lezen.”

Eieren

Gedichten schrijven blijkt geheel niet hetzelfde te zijn als rijmpjes verzinnen. Achter rijmpjes moet een idee zitten. Je moet weten waarover je wilt vertellen als je een gedicht schrijft.

Ideeën vergelijkt De Kockere met een doos eieren, waarin ieder ei anders is. Er zijn hardgekookte en zachtgekookte eieren, er zijn struisvogeleieren en er zijn kwarteleieren.

Zoals de eieren verschillen, zo verschillen ook de ideeën. De Kockere benadrukte het belang van het lezen tussen de regels door. Lezen is één ding, maar lezen wat er niet staat is zeker zo belangrijk.

De Jeugdboekenweek loopt van 15 tot 29 maart 2009. Meer info op www.jeugdboekenweek.be

© 2009 – StampMedia – Darah Bertels

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio