Gilles De Bilde traint dakloze voetballers

Ex-profvoetballer Gilles De Bilde probeert in een nieuw tv-programma een groep mensen aan de rand van de maatschappij klaar te stomen voor de Homeless World Cup, de wereldbeker voetbal voor daklozen in Melbourne. Een jaar lang deelt hij lief en leed met zijn spelers, die er vaak al een bewogen leven hebben opzitten.

wverhaert

In 2007 kreeg Gilles De Bilde telefoon van een Antwerpse straathoekwerker met een onverwachte vraag. Of hij geen coach wilde worden van een team van dakloze voetballers?

Het zou niet zomaar een team zijn, maar het team dat de Belgische driekleur moest verdedigen op de Homeless World Cup, de wereldbeker voetbal voor daklozen. Gilles stemde in.

Team

Tot voor 2008 had België nog nooit een eigen ploeg gestuurd naar de Homeless World Cup. Maar vorig jaar brachten enkele Antwerpse verenigingen uit de sociale sector daar samen met Gilles De Bilde verandering in.

In Homeless World Cup deelt Gilles een jaar lang lief en leed met zijn ploeg. Stap voor stap leert hij omgaan met een bont gezelschap van mensen, die ieder hun eigen verleden hebben. Van die individuen probeert Gilles een team te maken.

Het enthousiasme en de gedrevenheid van de Antwerpse ploeg werkte zo aanstekelijk dat ondertussen één Brusselse en zes Vlaamse ploegen de uitdaging aangaan en zich klaarmaken voor de Homeless World Cup van 2009.

'Homeless World Cup', vanaf 6 april op Eén.

Nu in het nieuws