Profvoetballers spelen tegen de honger

Profvoetballers spelen tegen de honger

Profvoetballers spelen tegen de honger

Print
Meer dan tweehonderd voetbalclubs uit heel Europa spelen dit weekend tegen de honger. De clubs hopen de miljoenen toeschouwers aan het denken te zetten over de dringende noodzaak om honger en armoede aan te pakken. Wereldwijd zijn 963 miljoen mensen het slachtoffer van honger of ondervoeding.

Het geld dat wordt ingezameld, gaat naar microprojecten die honger bestrijden. Het gaat om TeleFood-projecten van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. Daarin produceren arme gezinnen en gemeenschappen hun eigen voedsel, wat zowel op korte als lange termijn een oplossing biedt.

De microprojecten variëren sterk. In Venezuela helpt TeleFood gezinnen varkens te kweken, in India krijgt een melaatsengemeenschap hulp bij het kweken van vis. Elk microproject wordt gefinancierd met 7.000 euro, geld dat onder meer naar visgereedschap, zaden en landbouwwerktuigen gaat.

Dramatisch gevecht

Het eerste Europese voetbalweekend tegen de honger maakt deel uit van ‘Professioneel voetbal tegen Honger’. Die campagne werd vorige herfst, op de Wereldvoedseldag, gelanceerd door de FAO en de Vereniging van Europese Professionele Voetballiga’s (EPFL).

“Een zesde van de wereldbevolking lijdt honger of levert een dramatisch gevecht om eten op tafel te krijgen”, zegt EPFL-baas Emanuel Macedo de Medeiros.

“Er is dringender dan ooit actie nodig – niet de gebruikelijke gelegenheidswoorden maar echte actie. Daarom willen we samen met de FAO dit gevecht aangaan. Het gevecht voor het recht van elk persoon op voedsel en menselijke waardigheid.”

Bron: RP (IPS)

Meer sportnieuws